Борбата с корупцията - всички я искат, но нямат желание. Повече ли полиция ще реши проблема с битовата престъпност? В дебатите по Нова тв „Новите 240 - дума срещу дума” дискутираха Татяна Дончева от коалиция „АБВ - Движение 21”, Ангел Джамбазки от „Обединени патриоти” и Христо Иванов, лидер на „Да, България”.

"Битовата престъпност е като апандисита в медицината. Не се иска голямо професионално майсторство, за да го оперираш. Проблемът произтича от липсата на професионален капацитет в МВР и от неправилна организация на силите и средствата”, заяви Татяна Дончева.

"Проблемът с организацията на МВР е свързан с това, че няма квартални, няма полицаи, които не просто са носители на униформи, а са познавачи на контингента и на проблемите. През последните 10 години има три вълни на уволнения, пенсионират се хора на по 45 години, които са се научили за какво става дума и се смята, че новите назначения ще решат проблема”, каза още Дончева. 

По думите й има три проблема в МВР, които са хронични от години: "Първо, няма капацитет и умения на служителите. Второ, има политически назначения на ключови директори, за да осигурят изборите и подкрепа на управляващата партия. Трето, 80% от бюджета на МВР се използва за заплати вместо за дейност."

„Безспорно битовата престъпност, която в голяма степен е етническа, е един от най-големите бичове на малките населени места. Отказът на държавата да брани гражданите е буквално форма на геноцид. Справянето с битовата престъпност не е сложно, просто трябва последователност. Нужна е повече полиция, промяна в наказателното законодателство, за да не могат извършителите да се измъкват”, на мнение е Ангел Джамбазки.

„Проблемът е както капацитетът в полицията, така и липсата на много ясна отговорност. Трябва пресичане на всички корупционни практики, защото за много от системните форми на битова престъпност всъщност има полицейски чадъри, които са свързани с изборна корупция”, коментира Христо Иванов.