Тайните документи на ЦРУ, публикувани от "Уикилийкс", може да са били откраднати от руски хакери, съобщи телевизия Ен Би Си, като цитира неназовани официални представители на САЩ.

Има вариант също така кражбата да е била дело на служители на самото ЦРУ или цивилни служители, работещи на граждански договори. Не е изключена и комбинация от трите фактора.

Преди два дни "Уикилийкс" съобщи, че ЦРУ е подслушвало стотици хиляди хора през телевизора, телефона, колата и други компютърни устройства. Сайтът публикува близо 9000 документа, от които става ясно как е извършвано следенето.

Източници на Ройтерс в ЦРУ твърдят, че, колкото и невероятно да изглежда, приоритетната версия в момента не е за руските хакери, а за цивилните служители. Според тях ако "течът" е бил работа на руски хакери, те най-вероятно биха използвали данните в своя полза, вместо да ги дадат на "Уикилийкс". Засега обаче няма никакви доказателства нещата да са се развили именно така.

Още от края на 2016 г. американските спецслужби са знаели за изтичането на секретните данни, твърдят едновременно два независими един от друг източника пред Ройтерс.

В момента компании, сключвали договори с ЦРУ за изпълнението на различни поръчки, проверяват кой от сътрудниците им е имало доастъп до откраднатите сведения. Преглеждат се служебните компютри и и електронната поща на служителите. Сред компаниите, чийто служители може да се окажат свързани с "теча", са "Епъл", "Гугъл", "Сиско" и "Оракъл".