Академик Светлин Русев е подал оставката си като ръководител на Художествения съвет на Националната галерия. Тя е подадена до служебния министър на културата Рашко Младенов.

Причината - климатичната авария, която е увредила десетки произведения в музея "Квадрат 500" (т.нар. български Лувър") и действията на директорката Слава Иванова, която пенсионира две служителки заради разпространението на новината, съобщи "България он еър".

"Проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на г-жа Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция. При създадената ситуация в момента положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия.", заяви Русев в сутрешния блок на телевизията.

Светлин Русев оформи окончателната подредба на отворилия преди едва 2 години музей и е един от художниците, участвали през 80-те години в създаването на колекцията на бившата Националната галерия за чуждестранно изкуство, чийто фонд е най-тежко пострадал.

Пенсионираните служителки на "Квадрат 500" - изкуствоведките Искра Захариева и Мария Димитрова все още не знаели какви точно са мотивите за решението, обявиха самите те пред "България он еър". Официалният мотив е "оптимизация".

"Тази оптимизация на предприятието, което е потресаващо, когато става дума за Национална галерия, а не за предприятие, е защото споделихме по приятелски, по колегиален начин с един от най-известните, най-добрите, най-авторитетните български художници Недко Солаков за проблем с климатичната инсталация в галерията и за последствията от това върху картините", поясни Искра Захариева.

Според нея Слава Иванова е знаела за проблема с климатичната инсталация, възникнал между 5 и 10 януари.