България ще отстоява позиция за единен Европейски съюз, верен на принципа на солидарността, заяви президентът Румен Радев на влизане в срещата на върха на ЕС, която се открива в Брюксел днес.

"Мисля, че от тази седмица Европа няма да е същата. Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък - каза Радев. - Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността и да се противопостявя, разбира се, на тенденцията за Европа на две скорости, за формиране на център и на периферия". 

На неформална среща утре лидерите на 27 държави-членки, без британската министър-председателка Тереза Мей, ще обсъдят елементите на декларация за бъдещето на ЕС след напускането на Обединеното кралство. Тя трябва да бъде приета на следваща среща на върха в Рим на 25 март, която ще отбележи 60-годишнината на европейския проект и ще очертае перспективите за развитието му. Основа за дискусията дава Бяла книга на Европейската комисия с пет сценария за бъдещия ЕС, между, които и т.нар. съюз на "различни скорости", т.е. съставен от групи различно интегрирани държави.

"Дебатът за бъдещето на Европа по някакви нови механизми, както се предлагат в тези пет сценария, едва сега започва", добави Радев. "Предстои ни да разгледаме Римската декларация. Едва сега започва дебатът по Бялата книга...Тепърва ще започват всички мерки, които практически да водят до някакви решения. Проблемите стоят отворени, решенията стоят отворени".

Радев потвърди, че на днешното първо заседание на Европейския съвет България ще подкрепи неговия председател, поляка Доналд Туск за следващ мандат от две години и половина. Своята подкрепа за Туск той каза, че е заявил в телефонен разговор с министър-председателя на Малта Джоузеф Мускат, чиято страна сега председателства Съвета на ЕС.

Полското консервативно правителство на министър-председателката Беата Шидло обаче заплаши да саботира решенията на днешната среща, ако изборът на Туск мине. Варшава предлага вместо нега евродепутата Яцек Сариуш-Волски (68 г.). Туск (59 г.), бивш министър-председател, е политически опонент на управляващата сега в Полша партия "Право и справедливост" с лидер Ярослав Качински. Държавните и правителствените ръководители избират председателя на Европейския съвет с квалифицирано мнозинство. Туск го има, но полското правителство настоява лидерите да изслушат Волски, преди да гласуват. В противен случай то заплашва да не подпише заключенията на днешния съвет, които изискват единодушие. 

Преди началото на съвета държавният глава се срещна с главния преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние.