Нова програма за сексуално образование тестват в шепа училища в Китай, съобщи Shanghaiist. От години страната страда от неподготвени за секса младежи, като анкета преди година показа, че 10% от младите китайки са извършвали аборт, голяма част от тях заради невежество относно контрацепцията.

Серията учебници, с които започват децата от местния 2-ри клас (на 7 години), е учудващо прогресивна и коментира положително хомосексуалността, различните роли на половете, семейството и брака, като обсъжда в детайли и сексуалното насилие. 

Например - жените могат да станат прекрасни служители на реда и пилоти, както и мъжете могат да бъдат добри медсестри или учители в детската градина.

Страниците на учебника с прости илюстрации учат децата за секса и зачеването.

Има и секция за "неуместно докосване", в което се обяснява на учениците, че такова може да не е само от непознат, а и от роднини, както и че сексуалните насилници могат да са и мъже, и жени.

Чичо към племенница:
"Хонг, станала си толкова хубава. Чичо ти ти е донесъл нов потник, искаш ли да се съблечеш, за да ти го облека?"
"Благодаря ти, чичо, мога сама да се обличам, не ми трябва помощ. Татко е в кухнята и прави обяд, трябва да му помогна."

Леля към племенник:
"Джун, толкова си висок. Свали си гащите, за да може леля да види дали и пенисът ти е пораснал."
"Не, отивам си вкъщи"
, казва момчето.

Има и съвети как децата да съобщят на родителите си:

"Татко, мамо, съседът чичо Уонг се опита да ме пипне по дупето, аз казах "НЕ!", казва момиченцето и бива похвалено от родителите си.
"Татко, мамо, току що лелята искаше да ми пипне пениса, и аз казах "НЕ!"", казва момчето, а майката отговаря: "Ако прави това, ще се обадим в полицията".

Сексуален тормоз може да не е и свързан с пипане - в друг случай фотографка, снимала децата за паспорт, им предлага да ги снима голи. Те отказват и се измъкват бързо.

В 4-ти клас децата научават, че някои хора искат да са с други от противоположния пол, а някои - от същия, и това е напълно нормално. В 5-и клас урокът се повтаря под наслов "Любовта е нещо красиво", а в 6-и се защитават и бисексуалните.

Нормално е човек да си фантазира за този, когото обича.

По отношение на брака децата научават, че някои хора се женят, други не, и човек трябва да бъде уважаван за избора си, което и от двете да избере.

В учебниците са илюстрирани и бракове между хомосексуални. От тях децата научават, че в някои държави те могат да се женят, макар в Китай "не могат да се регистрират в момента". Освен това, хомосексуалните имат право и да стават родители. 

В пети клас (11-12 години) децата учат и за предаваните по сексуален път болести, както и употребата на кондоми и за хетеро-, и аз хомосексуалните двойки.
Млада жена съобщава на семейството си, че компанията, в която работи, иска тя да напусне, защото е хомосексуална. Семейството й я подкрепя, и й казва, че трябва да се бори за еднакво отношение.

Учебниците предизвикаха бурни дискусии в китайската социална мрежа Weibo. Някои родители се притесняват от някои изображения, особено тези, които демонстрират секс. Доктори обаче са впечатлени от съдържанието и подкрепят новите помагала напълно.