Канадската външна министърка Кристия Фрийланд обвини Русия, че разпространява клевети за дядо ѝ, пише в. "Вашингтон пост".

Москва твърди, че Михайло Хомяк - украинският дядо на Фрийланд, е сътрудничил на германските нацисти по време на окупацията на Полша през Втората световна война.

Фрийланд (49 г.) говори свободно руски и е била завеждаща бюрото в Москва на влиятелния британски вестник "Файненшъл таймс". От три години насам тя няма право да стъпва в Русия. Москва я вкара в черния си списък в отговор на санкциите, наложени от Канада срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Фрийланд подкрепя европейската и атлантическата интеграция на родината на баба си и дядо си по майчина линия. Тя написа и няколко книги за влиянието на руските олигарси.

Кристия Фрийланд влезе в черния руски списък по времето, когато бе депутат от опозиционната тогава Либерална партия. През 2015 г., когато либералите спечелиха изборите и лидерът им Джъстин Трюдо стана премиер на Канада, тя бе назначена за външен министър.

И оттогава заваляха публикации за семейството на Фрийланд. Те се появяват в подкрепящи руския президент Владимир Путин издания като Russian Insider и New Cold War.

Сайтът Consortium News публикува статията "Нацистки скелет в семейния килер". В нея се твърди, че Михайло Хомяк е бил главен редактор на излизащия на украински език вестник "Краковски вести". Той е разпространявал нацистка и антисемитска пропаганда.

След войната Хомяк емигрира в Канада и става активист на многобройната украинска общност там. Той умира през 1984 г.

Самата Кристия Фрийланд не е изненадана от потока дезинформация. Тя смята, че Русия иска да дестабилизира Канада, както иска да го направи със САЩ и Европа.

Кирил Калинин - говорител на руското посолство в Отава, заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече достоверността на публикациите за прадядото на Фрайланд. Той допълва, че според правителството на страната му "нацизмът е човеконенавистническа идеология, а нацистките колаборационисти и последователи трябва да бъдат безусловно осъждани". Но в свое интервю преди време във в. "Глоуб енд мейл" той разкритикува външната министърка, като каза, че тя избегнала директно да отговори на въпроса какво е правил дядо ѝ в Краков по време на войната.

Много от статиите, изглежда, са вдъхновени от Джон Хелмър - базиран в Москва журналист. Според бившия канадски посланик в Русия Джеръми Кинсман той е виден "теоретик на конспирациите". Кинсман допълва, че руското правителство е убедено, че политиката на Канада е направлявана от "местни русофоби от украински произход", които имат голяма тежест при изборите, особено в Западна Канада.

Отношенията между Канада и Русия паднаха с няколко нива през последните години на правителството на консерватора Стивън Харпър. На среща през 2014 г. той едва стисна ръката на руския президент Владимир Путин. Твърди се, че тогава Харпър му казал: "Трябва да се разкарате от Украйна." Оттогава дипломатическият обмен между Отава и Москва е на практика прекратен.

От година насам обаче нещата се подобряват. Фрийланд се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Германия, макар да има малко признаци, че Москва ще я извади от черния си списък. От руското посолство в Отава заявиха, че Канада трябва да направи първите стъпки, ако иска отмяна на контрасанкциите.

Същевременно в. "Глоуб енд мейл" писа наскоро, че един от чичовците на Фрийланд, който е пенсиониран учен, признал в статия преди няколко години, че дядо ѝ работил в издание, печатащо антисемитска пропаганда. Според него обаче Михайло Хомяк не е подписал нито една публикация в редактирания от него вестник.

Кристия Фрийланд подкрепя усилията на чичо си да проучи "този труден епизод от живота на покойния й дядо", заяви говорителят ѝ Алекс Лорънс. Той обаче отказа да коментира пред "Вашингтон пост" публикациите по адрес на покойния Хомяк.

И Доналд Туск бе обявен за нацистки внук

Доналд Туск

Доналд Туск, който вчера бе преизбран за председател на Европейския съвет, също бе обявен за нацистки внук от руски медии. Това стана при първото му избиране на поста през 2014 г.

А всъщност бе възкресен скандал, който му попречи да стане президент на Полша през 2005 г.

Тогава журналисти откриха германски документи, според които Юзеф Туск - дядото по бащина линия на Доналд Туск, е служил няколко месеца във Вермахта, преди да избяга и да се присъедини към полската съпротива. Руските медии обаче избягнаха дребната подробност, че преди армията Туск-старши е бил близо две години в нацистки концлагер. От германския документ не ставаше ясно дали той е постъпил във Вермахта доброволно, или е бил мобилизиран насила. Мнозина анализатори са склонни да приемат втората версия.

Родът Туск е от народността кашуби, населяваща Гданск и околностите. Тя е еднакво повлияна и от полската, и от германската култура. След нацистката окупация на Полша кашубите са обявени за немци и много от тях са принудително мобилизирани във Вермахта.

Самият Доналд Туск заяви, че дядо му никога не е говорил в семейството за миналото си.