"Колкото по-некадърен е един човек, толкова по-зависим става, така че аз въобще не се учудвам, че те си ги изваждат от ръкавите разни хора."

Така коментира пред бТВ днес майката на Емил Шарков - убития командос в Лясковец, факта, че уволнените заради трагедията отпреди 3 години шефове са връщани от МВР министъра Пламен Узунов "на бял кон". В частност Атанас Илков първо е направен шеф на "Криминална" на Пловдив, а сега - след като прекият му директор стана служебен министър, вече е и.д. шеф на областната дирекция.

"Не само него - Георги Гайков, който беше уволнен тогава (бившият шеф на СОБТ, б.р.), година по-късно е върнат като заместник-командир на отряда. И сега е на стартов период да чака пенсионирането на командира на отряда, за да се върне отново командир.

За самия Лазаров от достоверни източници знам, че сега, когато се е сформирал временният кабинет, той е бил първа писта отново за главен секретар на МВР. След това излезе информация, че се гласи за заместник-председател на ДАНС”, казва Ваня Рибчева.

Ваня Рибчева

Вината и виновните... 

В ранната сутрин на 14 март 2014 г. Специализираният отряд за борба с тероризма прави опит да обезвреди 54-годишния Петко Петков в дома му в Лясковец. Той ги чака с боен арсенал, а баретите се оказват неподготвени за този развой.

Акцията не е планирана добре, признават после с половин уста от МВР. При нея загива баретата Емил Шарков, а трима негови колеги са ранени. Грубо казано - на практика стрелецът Петко няма попадение само в командира...

МВР започва проверка, а първите посочени за виновни, разбира се, се оказват двама оперативни служители от дирекцията във Велико Търново. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров призна, че „операцията е провалена”.

Версията тогава е, че Петков е очаквал баретите, защото забелязал полицаите, които снимали предния ден.

Без допирна точка с истината

„Видях, че никой няма желание да се доближава дори до истината. Защото техните точки нямаха дори половин допирна точка с действителността. Намерих хора, които да ми разкажат всичко от начало до край - от планирането на операцията до провеждането й и фаталния край за сина ми и за някои от момчетата”, разказва майката на Емил Шарков.

Според нея се извършва „огромна манипулация” за прикриване на грешките на главния секретар Светлозар Лазаров, командира на отряда Георги Гайков и началника на „Криминална полиция” към националната дирекция тогава Атанас Илков. Рибчева твърди, че хора от отдела на последния опитали да направят документ с невярно съдържание.

Става дума за документ от Института по психология на МВР, който трябвало да даде профил на Петко Петков, а според него да се определи тактиката на баретите при атаката. И те да отидат не като на тренировка. Липсата на психопрофила се оказва ключова за акцията.

Първо понижени, после повишени

Шефът отдел "Криминална полиция" в Главна дирекция "Криминална полиция" (по онова време ГДНП е разделена на две, б.р.) Атанас Илков е уволнен дисциплинарно година след акцията. По сигнал на Рибчева и втора проверка, извършена от служебния министър Йордан Бакалов, броят на наказаните достига 12 души.

Малко преди освобождаването му името на Илков публично се замесва в друг скандал - в този с незаконното подслушване на политика Касим Дал.

Отстраняването на Илков обаче не е за политическия скандал. Официалният мотив - дисциплинарното уволнение, защото е подвел Светлозар Лазаров за акцията в Лясковец. Лазаров тогава самоотвержено заявява, че представа си няма, защото никога явно ценният кадър не го бил подвеждал.

Майката обаче днес - 3 години след трагедията, смята, че цел №1 е била да се запази тогавашният главен секретар Лазаров, който може да бъде отново полезен.

По това време Софийската градска прокуратура се заема с разследването има ли виновни длъжностни лица. За въпросите си обаче Рибчева е пратена във Великотърновската, която няма информация по случая. Прокуратурата така и не се произнася има ли виновни длъжностни лица в МВР.

„Това ми доказва на мен, че в тая държава няма нищо над прокуратурата и главния прокурор. Щото те, като разпънат чадър над някого - прави каквото щеш, доказвай както искаш”, откровена е почернената майка. Според нея „тези хора (МВР шефовете - б.р.) са удобни на всяка политическа партия.”

Така до днес единственият виновник е Петко от Лясковец, който получи доживотна присъда без право на замяна вече на две инстанции и чака ВКС.