Един от най-големите заплахи за един дрон, както и за повечето летателни апарати, е сблъсък със земята. Изследователи от италианската лаборатория "Флореано", Политехническото училище в Лозана и швейцарският Национален център за изследване на роботика са разработили конструкция, която да се справя доста по-добре с този проблем, разказва Digital Trends.

Популярно решение в момента е да се слагат големи и тежки защити по корпуса на дрона и перките. Швейцарските инженери са потърсили друг подход, вдъхновявайки се от това как насекомите обикновено нямат проблем, ако се сблъскат с прозорец или паднат. 

Резултатът е машина с четириперки, чиято централна част, направена от тънко фибростъкло, се прикрепя към гъвкави ръце с централен магнит. Рамката е само 0,3 мм и много гъвката и мека.

Магнитът е направен така, че да държи конструкцията стабилна по време на полет, но когато има сблъсък, рамката се отделя и целият дрон се деформира, за да поеме шока. 

Освен че предпазва дрона, това намалява сериозно шансовете той да нарани някого при падане, каквито случаи има често напоследък.

Част от екипа е проф. Стефано Минчев, който е от български и италиански произход и който и преди е конструирал любопитни летателни апарати, вдъхновени от животинския свят, притежава и патент за сгъваемо летателно средство.

Ето и видеодемонстрация на нечупливостта на новия дрон: