Българин грабна златния медал от световното първенство по ски ориентиране в Красноярск, Русия. Станимир Беломъжев изпревари всички свои съперници в средната дистанция (8,2 км) с 25 контролни точки и спечели единствената титла, която липсваше в кариерата му.

Беломъжев стартира с последен стартов номер, постепенно набра скорост и започна да подобрява всички междинни времена по трасето. Основните му конкуренти от Русия, Швеция и Норвегия финишираха с отлични времена. Ала българинът се движеше отлично по трасето.

В последната част преднината на българина се увеличи и той финишира за 33:48 мин - с убедителните 15 секунди пред Ерик Рост (Швеция). Трети се класира Ларс Мохолд  (Норвегия).

Представителите на домакините Андрей Григориев и Андрей Ламов са четвърти и пети, а последното шесто място на подиума остана за световния шампион от спринта Улрик Нордберг (Швеция).

Станимир Беломъжев е на 29 години. Състезател е на СК Хемус (Троян). Преди две години той стана европейски шампион. Негов треньор е баща му Иван Беломъжев.