Руските социолози от „Левада-Центр“ съобщиха резултати от анкета, които показват с какво се гордеят техните съотечественици. Тези резултати са свидетелство за сериозната болест на руското общество, лъгано както от официалната пропаганда, така и от собствените си комплекси. Комплексите на неудачници и слабаци, които отдавна не са способни да потърсят отговорност от криминализираната си власт, да постигнат конкурентоспособност в политиката и икономиката, и честност в медиите.

На първо място в списъка на руските гордости е победата във Великата отечествена война. Така в Русия наричат Втората световна, отделяйки от историята периода, в който СССР и Германия не са били съюзници.

Разбира се, победата над нацизма е велико събитие, дори само, ако трябва да си спомним, че на територията на самия СССР и окупираните от него страни в Европа, още пет десетилетия господства режим, който може да се сравни с хитлеристкия.

Но цялата работа е в това, че съвременните руснаци никого не са побеждавали. Най-младият участник във войната е много над 80-годишен, като се има предвид, че тези старци често живеят в съвсем не най-добрите условия. Мнозинството от руснаците въобще не се вълнува от съдбата на ветераните. Много по-лесно им е да се разходят с портретите на загиналите си роднини по улиците – това не струва пари и не предполага някаква отговорност за живите. Не е случайно.

Към победата над нацизма съвременните руснаци нямат никакво отношение. Те се гордеят с миналото си, защото нямат настояще. И тази показна гордост заменя бъдещето им.

Още едно потвърждение на тази теза е фактът, че покоряването на космоса неизменно е вторият отговор в анкетата – и то при положение, че съвременна Русия по никакъв начин не е в авангарда на космическите изследвания и използва технологии от съветските времена.

Но и тази година космосът измести кражбата на Крим. Факт е, че тя е съвременно събитие. Пък и с какво точно да се гордеят? С вероломното (в духа на Хитлер) нападение над страна, която много руски жители все още наричат „братска“? С нарушението на международното право? С репресиите и издевателствата в Крим?

Руснаците просто не забелязаха как от общество на фалшиви циници се превърнаха в общество от мародери!

-----

* Виталий Портников е украински журналист. Препечатваме текста му от „Крым.Реалии“. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.