"Искаме да затворим границите между България и Унгария, защото по Балканския маршрут продължават да пристигат твърде много хора."

Това каза австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил, предаде БГНЕС. Той съобщи, че вече се изработва план за действие.

Доскоцил поясни, че неговата страна възнамерява заедно с няколко страни от Централна и Източна Европа да вземе допълнителни мерки за укрепване на граничния контрол. Тези държави са Полша, Унгария, България и Чехия.

За тази цел до края на април ще бъде изработен план за действие. Вече е ясно обаче, че изброените държави искат да затворят границите между България и Унгария, казва Доскоцил и добавя:

„Там (в България - б.р.) все още почти безпрепятствено се прехвърлят хора от Турция”.

Точно преди година бе затворен т. нар. Балкански маршрут. В резултат броят на бежанците в балканските страни и в Централна Европа рязко намаля.

Днес обаче Доскоцил смята, че все още много бежанци и мигранти минават през тези граници.

„Балканският маршрут не е затворен, - казва той пред в. „Билд”. - Ако сравняваме положението с 2015 г. ние, разбира се, можем да се поздравим с успех, защото беше прекратено безконтролното придвижване.”

Австрийският министър на отбраната обаче изтъква, че не е постигнато нищо повече от това. Според него 2015 г. е била кризисна и поради това не бива да се взима като единица мярка:

„Ако сравним с годините преди това, става ясно, че средният брой (бежанци и мигранти - б.р.) днес е доста по-висок и върви към удвояване.”

Словенското правителство също предупреждава за надигаща се нова бежанска вълна на Балканите, отбелязва БГНЕС.

„По Балканския маршрут отново има огромен бежански натиск”, казва Бостян Шефич, заместник-министър на вътрешните работи, който отговаря за граничния контрол и бежанците.