Един от оригиналните „списъци на Шиндлер“ се предлага за продажба в САЩ, съобщава „Гардиън“. Документът представлява 14-страничен списък с имена на 801 евреи, изведени от нацисткия лагер на смъртта Плашов на територията на окупираната Полша в Чехословакия за работа в предприятия, принадлежащи на Оскар Шиндлер. Въпросният списък има дата 18 април 1945 г.

Според британското издание това е изключително рядък оригинален документ. Стойността му се оценява на над  2,4 милиона долара. Списъкът е един от съществувалите общо седем и е създаден с помощта на счетоводителя на Шиндлер Ицхак Щерн, чиято роля във филма се играе от Бен Кингсли.

Предлаганият документ е предпоследният – и единственият, който се продава в момента. Известно е, че са оцелели още три – два от тях се съхраняват в националния мемориал на Холокоста Яд ва-Шем в Йерусалим, а третият  — в музея на Холокоста във Вашингтон.

Оскар Шиндлер е германски индустриалец, спасил от сигурна смърт по време на Холокоста в годините на Втората световна война над 1200 евреи, предоставяйки им работа в своите заводи. Неговата история е в основата на наградената с „Букър“ книга на Томас Кинийли „Списъкът на Шиндлер“ и на едноименен филм на Стивън Спилбърг, отличен със 7 оскара през 1994 г.

Оскар Шиндлер похарчва цялото си състояние за подкупи, за да защити работниците си от газовите камери, а през 1963 г. е удостоен от израелското правителство с почетното звание „Праведник на света“. След смъртта му през 1974 г., той става единственият бивш член на нацистката партия, погребан на хълма Сион в Йерусалим. Днес потомците на евреите, спасени от Шиндлер, са над 8000 души.

"Площад Славейков"