"Газпром" смята да започне още тази година изграждането на тръбопровода "Турски поток", предаде РИА Новости.

Това заяви днес руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган.

Въпросът за газопровода  бе сред главните теми, обсъдени на първото повече от 2 години прекъсване заседание на двустранния Съвет за сътрудничество на високо равнище.

"Турски поток" бе замислен от Кремъл. Той замени "Южен поток", който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море. Този проект обаче бе спрян лично от Путин в края на 2014 г. Тогава той обвини България за прекратяването му. Новият газопровод също трябва да мине по дъното на Черно море и до голяма степен повтаря маршрута на „Южен поток“. Но вместо към България той ще завива към Турция. Капацитетът му е като на "Южен поток". Очаква се по него годишно да минават 63 милиарда кубически метра газ. Най-вероятно ще се започне с една тръба, по която годишно ще минават по 15,75 милиарда кубика за вътрешния пазар в Турция.

Друг важен въпрос бе проектът за изграждането на "Аккую" - първата ядрена централа в югоизточната ни съседка.

"Разчитаме, че в най-скоро време АЕЦ "Аккую" ще получи статут на стратегическа инвестиция", каза Путин.

Днешната среща е четвърта между двамата президенти от няколко месеца насам. Те бяха на нож, след като през ноември 2015 г. турски изтребители свалиха руски бомбардировач край границата със Сирия. Отношенията им обаче се затоплиха, след като Путин подкрепи Ердоган при неуспешния преврат срещу него през лятото на 2016 г.

Днес Путин обяви, че Русия разглежда Турция като най-важния си партньор.

Най-важната политическа тема, обсъдена от двамата президенти, бе ситуацията в Сирия. Домакинът изтъкна, че примирието там като цяло се спазва благодарение на координираните действия на Русия, Турция и Иран. Москва и Анкара се договориха да продължат активното си сътрудничество в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава").

Ердоган от своя страна обяви руския лидер за "скъп приятел".

Русия ще отмени забраната за наемане на турски работници в строителството на своя територия. Тя бе наложена след инцидента със самолета.

Преди началото на преговорите Москва отмени също така забраната за износ за Турция на лук, цветно зеле, броколи и карамфили.