46 федерални окръжни прокурори - всичките назначени от бившия президент Барак Обама, са получили "покана" да си подадат оставките, съобщава Би Би Си. Молбата била отправена от главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който е и министър на правосъдието, с мотива да бъде "обезпечен плавен и съгласуван процес при смяната на ръководството".

Сешънс е онзи министър, който през последните дни е поставен под натиск да си подаде оставката заради срещи с руския посланик в САЩ. За същото провинение вече напусна поста си съветникът по националната сигурност генерал Майкъл Флин.

В съобщението на Министерството на провосъдието се посочва, че останалите 47 от общо 93 федерални прокурори, назначени от Обама, вече са били уволнени или са дали оставки.

Сред подканените да се "пенсионират" е и прокурорът на Манхатън Прит Бхарар, за който президентът Доналд Тръмп обяви, че има намерение да остави на поста. Все още от прокуратурата в Ню Йорк не са коментирали информацията за оставката на Бхарар. Както е известно, в Манхатън са съсредоточени най-важните и големи за САЩ наказателни дела, както и процеси за бизнес далавери.

По правило при смяна на властта обикновено шефовете на окръжните прокуратури напуската постта си, но досега никога това не е било правено толкова масирано и едновременно. Докато не бъдат назначени нови обвинители, назначените от Обама магистрати ще продължават да си изпълняват задълженията.