Трудно е да си първенец в Брюксел и евроскептик у дома - това установи Българската социалистическа партия в последната половин година.

Всички партии се сблъскват с подобна политическа шизофрения - предизборно е. За БСП обаче този проблем може да се илюстрира много прецизно с три разминавания за два сезона.

В края на октомври 2016 г. Европарламентът гласува резолюция "Да направим човешките права да работят за мигрантите". В нея освен призива за специална защита на жените и децата в бежанските лагери имаше и изрази като "мигрантите могат да помогнат за повишаване на разнообразието и културното богатство на приемащата страна".

339 депутати гласуваха "за", сред тях и всички представители на левицата. Няколко дни по-късно ГЕРБ зададе логичния въпрос към Корнелия Нинова - ако искате да се ограничи бежанската вълна, защо гласувате такива резолюции?

"Нашите евродепутати са изразили позицията си, без да е съгласувана с ръководството на партията, поради което другата седмица ги викаме на Изпълнително бюро да дадат обяснение", каза тогава лидерката на БСП.

И партията моментално се разграничи от вече гласуваната резолюция.

В средата на февруари друг вот в Европарламента стресира представителите на БСП там - гласуването на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, известно като CETA. За тях то означава "безконтролен внос на ГМО". След като 408 евродепутати гласуваха "за", Нинова обяви:

"Искаме поименно списъка на българските предатели, подкрепили това споразумение."

Малко по-късно се оказа, че сред тях е бившият лидер на партията и председател на ПЕС Сергей Станишев. По погрешка, обясни той - техническа. Но показателна - трудно е да се правиш на евроскептик в сърцето на Европа, натоварващо е, стават грешки.

На 9 март пък президентът Румен Радев, издигнат от БСП, участва в среща на върха на Европейския съвет, която одобри документ, започващ така:

"Европейският съвет приветства гласуването в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и очаква неговото временно приложение".

Подобно на партията, която го издигна, и Радев се обявяваше остро против СЕТА по време на кампанията си за държавен глава. Обаче не е известно българският президент да се е изправил в Съвета и да е заявил, че България НЕ приветства СЕТА. Полша не подкрепи този документ в знак на протест срещу преизбирането на Доналд Туск. Не е известно България да НЕ е подкрепила този документ в знак на протест срещу приемането на СЕТА. 

Вместо това българският президент се разгневи на кореспондента на Клуб Z Веселин Желев, който от десет години отразява дейността на ЕС, и го обвини в некомпетентност и непознаване на механизмите за вземане на решения в Брюксел.  Което само по себе си е некомпетентност и непознаване на реалната ситуация. А тя е, че България  в лицето на българския президент е изразила политическо съгласие със съдържанието на документа. На заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Президентът Радев се закани да даде СЕТА на Конституционния съд. В България.

Трудно да си евроскептик в сърцето на Европа. Трудно е да играеш една роля пред българския избирател, а друга - пред партньорите в Брюксел. Стискайте зъби, БСП - остават малко повече от две седмици до вота.