Един от проблемите на ГКПП "Дунав мост" е продажбата на винетки при влизане на територията на България, с което се затруднява пропускателната способност на пункта. Това стана ясно след среща днес на служебния премиер Огнян Герджиков с директора на Гранична полиция в Русе комисар Димитър Чорбаджиев и с началника на митницата в града Венцислав Халаджов.

Герджиков коментира, че в това отношение изоставаме от румънците, които имат електронни винетки и с тях всичко става много по-бързо и е много по-модерно.

"Докато при нас някой държи непременно да бъдат хартиени винетки, вероятно, защото печели от това. На този въпрос ще търсим решение, защото е срамота в XXI в. да изоставаме от тези модерни технологии", заяви служебният премиер.

До края на годината ще се облекчи пропускателната способност на граничния пункт от българска страна, стана ясно още след срещата. "Видях, че хората сериозно си разбират от работата и са много добри професионалисти. Натоварването е голямо", коментира премиерът.

Халаджов обясни, че до края на годината трябва да мине обществената поръчка и да бъде отворена зона "Изток" на ГКПП "Дунав мост", която към момента не функционира. Стойността за привеждането й в съвременен вид е малко повече от 1 млн. лева, като парите са осигурени.

Така зона "Изток" ще поеме трафика на всички входящи автомобили в страната ни, а сега функциониращата зона "Запад" ще бъде само изход на България. По този начин ще се разделят потоците и ще се облекчи пропускателната способност.

Герджиков обясни, че има проблеми с граничния пункт, които са решими, като е помолил да му бъдат представени в писмен вид.

"Планираме в края на този месец или в началото на другия с част от кабинета на Румъния и с българския кабинет да се съберем на кораб и да поставим за решаване проблемите между двете държави", обясни служебният премиер.