Вицепрезидентката Илияна Йотова нарече "буря в чаша вода" факта, че президентът Румен Радев е подкрепил споразумението за свободна търговия с Канада, известно като СЕТА, по време на последния Европейски съвет в Брюксел.

Според нея се правел опит за „евтина дискредитация на президента Румен Радев“. А „опитите за политизиране и манипулиране на общественото мнение са неоснователни“.

"Самият документ не бе гласуван от Полша, а в шесте страници #СЕТА присъства в едно изречение. Не на последно място съм длъжна да отбележа, че СЕТА вече не е тема на Брюксел, а на националните парламенти", пише още вицепрезидентката.

Припомняме, че Румен Радев беше един от 27-те държавни и правителствени ръководители, които одобриха заключителен документ от дискусиите си, който "приветства" ратификацията на СЕТА от Европейския парламент на 15 февруари т.г.

По време на предизборната си кампания той критикуваше споразумението и обеща да сезира за него Конституционния съд. Корнелия Нинова, лидер на БСП, която издигна кандидатурата на Радев, нарече гласувалите за него български евродепутати "национални предатели".  Евродепутатите на БСП гласуваха против споразумението, с изключение на лидера на ПЕС Сергей Станишев, който после обясни, че допуснал техническа грешка.

По думите на държавния глава обаче  "битката" на европейско ниво е изгубило правителството на Бойко Борисов, което подписа СЕТА.

"Това, което беше изразено снощи (в четвъртък), това е декларация, която не е гласувана и не е гласувана заради неодобрението на Полша", каза Радев.

Документът има декларативно-пожелателен характер, защото Полша отказа да го подпише, но не заради СЕТА, а в знак на протест, че вместо нейния кандидат лидерите преизбраха Доналд Туск за председател на Европейския съвет.