Новата актуална мишена на руската дезинформация се казва Еманюел Макрон - центристкият кандидат за президент на Франция, на когото социологическите агенции дават значителна преднина пред крайнодясната Марин Льо Пен, ако двамата стигнат до балотаж на вота, който ще се проведе след 43 дни.

Това става ясно от седмичния анализ на фалшивите новини, генерирани от медии и групи, близки до Кремъл на европейския център EU East StratCom Task Force. 

За информационното злепоставяне на Макрон се появи и цял нов фалшив сайт, който излезе със заглавие, че кампанията на кандидат-президента на Франция се финансира от... Саудитска Арабия. Интернет изданието е измислено така, че да наподобява белгийския вестник "Льо Соар". Разбира се, истинското белгийско издание незабавно отрече да има нещо общо с въпросния фалшив сайт и публикацията срещу центриста.

Това обаче далеч не е единствената атака от про-Кремълски медии и мрежи срещу Макрон в последните седмици. Затова и от екипа на кандидат-президента предупредиха неотдавна за опити за намеса на Русия в изборите във Франция.

В един от популярните про-путиновски сайтове - френското издание на "Спутник", се появи информация за очаквани разкрития срещу Макрон от Джулиан Асанж - създателят на "Уикилийкс". Очакванията за "разтърсващи" открития обаче не се оправдават засега. Появи се само известната вече информация, че е имало покана от френския премиер Манюел Валс към Хилъри Клинтън за вечеря с Макрон и други политици.

По-рано пък се появи коментар във "Спутник" - Франция, в който се задава въпросът дали кампанията на кандидат-президента не се "финансира от олигарси". А заключението, разбира се, е че това е кандидатът на олигарсите. В английската версия пък се твърдеше, че французинът е "американски шпионин", който играе за финансовите интереси на САЩ и това е правил и като финансов министър. Друга прокремълка версия пък е, че номинацията му за президент е плод на сметките на "фамилията Родшийлд" и "много богато гей лоби".

Известно е, че режимът на Владимир Путин предпочита новият държавен глава на Франция да е крайнодясната Марин Льо Пен.