Холандия изгони турската министърка по социалните грижи Фатма Кая, предаде Би Би Си. Тя бе ескортирана от спецчасти до границата с Германия и принудена да се върне там.

По същото време в Ротердам полицията разгони с водни оръдия демонстрация на турци, които се бяха събрали пред консулството на Анкара в подкрепа на министърката. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обяви извънредно положение снощи в опит да спре протурския протест пред турското консулство в града. Кметът заяви, че има нужда от допълнителни правомощия, за да гарантира сигурността в центъра на града. През нощта полицията напълно разпръсна демонстранти пред турското консулство.

Отношенията между Холандия и Турция рязко ескалираха след като Кая не се подчини на властите и с кола и кортеж стигна от германската граница до Ротердам. Тя искаше да влезе в консулството и да агитира на митинга в полза на референдума за президентска власт в Турция. Но бе спряна на 30 метра пред сградата и след като й бе връчена нота, че е "нежелана чужденка" бе депортирана обратно.

Фатма Кая.

А още в събота рано сутринта холандските власти не дадоха разрешение на самолета, с който турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пътуваше към страната, за да агитира в полза на референдума. Машината беше принудена да кацне във Франция. А президентът Ердоган нарече действията на Холандия "неофашистки".

Снощи министърката на социалните грижи Фатма Кая влезе в Холандия провокативно. Първоначално нейният кортеж беше спрян на границата с Германия. На шофьора беше наредено да върне колата обратно в Германия. Той не се подчини и министърката продължи да пътува към Ротердам. Според информация от турски медии Кая е заявила:

„Ще отида в сградата на консулството на Турция в Ротердам. Това е сграда, която принадлежи на моята страна и аз съм министър на тази страна“.

Тя успя да стигне до града, но, спецчасти я спряха на метри от консулството. Там вече се беше събрала огромна тълпа, която отказа да се разотиде, дори и след като Кая вече пътуваше обратно. Тогава, в първите часове на днешния ден, полицията атакува протестиращите и с помощта на водно оръдие и конни патрули разгони хората. Стигна се и до ръкопошни сблъсъци - протестиращи замериха с бутилки превозни средства на органите на реда, а полицията отвърна с палки.

Полицията отцепи района около консулството на Турция в Ротердам.

Турция реагира като ужилена. Полиция отцепи посолството и консулството на Хага в Анкара. Резиденциите на холандския посланик и консула също бяха блокирани. Обявено бе, че холандски граждани няма да бъдат допускани на турска територия.

Вътрешната политика на Холандия е причина за кризата между Анкара и Хага, заяви в неделя турският министър-председател Бинали Йълдъръм.

„Парламентарни избори ще бъдат проведени на 15 март в Холандия“, коментира той и добави: „Каквато и да е ситуацията обаче, това не може да бъде приемливо за нас и на него трябва да се отвърне тежко“.

Турският премиер добави, че „големият дипломатически скандал“ е провал за европейските съюзници на Турция да се справят с проблема.

"Нашите европейски съюзници, които се възползват от всеки шанс да споменават свободата на изразяване, човешките права и демокрацията, се провалиха за пореден път", заяви Йълдъръм.

Междувременно външният министър Чавушоглу пристигна във френския град Мец, където днес трябва да изнесе реч пред турски емигранти, за да ги призове да подкрепят референдума за разширяване на президентските правомощията през април. От там той проведе три телефонни разговора с първия заместник-председател на Европейската комисия - Франс Тимерманс, както и с Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Федерика Могерини. Чавушоглу призова Тимерманс, който е холандски политик, да сложи край на „позора“ срещу турските министри, на които е забранено да участват в митинги. Турският външен министър посочи, че събитията „излизат от контрол“.

Холандският премиер Марк Рюте обяви, че се търси дипломатическо разрешение на кризата с Анкара, но подчерта, че посещението на министърката Фатма Кая е "безотговорно", предаде Би Би Си. Той нарече и изказването на турския президент Реджеп Ердоган, "лудост" и „неуместно". 

"Разбирам, че той е ядосан, но това не е начин за справяне със ситуацията“, коментира Рюте пред журналисти.

Междувременно кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обвини турския генерален консул в "скандална измама". Кметът го обвинява, че е излъгал властите, отричайки, че министър Кая идва към консулството, въпреки предупреждението на холандските власти да не го прави.

"Измамата се утежни, когато те отпътуваха към Ротердам в различни колони, опитвайки се да заблудят холандските власти", добави Абуталеб.