Журналистката Елена Йончева призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се откаже от политиката ако тя, докаже в съда, че той лъже. Йончева потвърди, че ще съди Борисов за думите му, че е получила милиони от държавата за свои журналистически материали.

Йончева заяви, че тя също ще напусне политиката, ако в съда се докаже, че тя наистина е получила подобни пари.

"Тотална лъжа. Потвърждавам, ще го дам на съд, той петни, уронва престжа въобще на журналистическата професия. За всичко лъже. Никаква истина", заяви Йончева.

И обясни, че документалните филми, които е правила, не са били с бюджет на БНТ.

"Аз съм работила с външни предавания, събирам спонсорски заставки, в резултат на това формирам своя бюджет", обясни Йончева.

По повод изказването на бившия финансов минситър Симеон Дянков, че от държавния бюджет е била платена значителна сума за нейни репортажи в чужбина тя коментира:

"Нямам никаква представа, той ще трябва да доказва това заедно с Бойко Борисов".

И допълни:

"Когато истината излезе наяве аз съм готова да се откажа от всяка политическа дейност, ако се докаже, че това което говори Борисов не е лъжа. Но, ако Бойко е мъж, ако е истински мъж, ако има чест и достойнство на държавник, той да поеме отговорността и да напусне политическата система на България. Ако се докаже, че той лъже, да напусне политиката".

Според нея няма никакво съмнение, че Борисов ще бъде осъден. Ако се вярвало на думите на Борисов, тя била "Мата Хари в Близкия изток". Журналистката вече е говорила с адвокати, които да я защитават.

В разговора се включи шефът на Института за дясна политика Георги Харизанов. Той изтъкна, че Борисов не е казвал, че парите на Йончева са платени от БНТ, а държавата ги е дала през една от своите централи. Харизанов каза, че ако има процес на него трябва да бъдат призовани шефовете на българското разузнаване. Според него парите са дадени за "френски болести".

"За какви френски болести става въпрос? Информацията по казуса е секретна", каза Харизанов.

Според него, ако има дело, разследването ще бъде правено от специализираната прокуратура и тя ще прецени каква информация да изнесе.

"За първи път чувам, че е намесено френското разузнаване, кашата става пълна, и аз съм заинтригувана за какво става реч. Става евтин роман. Ще има продължение в съда. Нямам абсолютно никакви притеснения", отвърна Йончева.

Малко по-късно бившият шеф на пресслужбата на правителството Севделина Арнаудова коментира казуса на личния си профил във Фейсбук. Тя приложи и статия, в която се говори за това, че първото на правителство на Борисов е отпуснало 2 млн. лв. на Националната служба за разузнаване, за да бъдат покрити "едни безобразия във Франция".

"Елена, Елена... питай Станишев, той помни! Хайде със здраве и стига сте се чудили - колко е мъж Бойко Борисов" .

Това написа Арнаудова.