Режисьорът Тери Гилиъм най-сетне е започнал снимките на най-бавно узряващия си проект досега: „Човекът, който уби Дон Кихот“. Източник, близък до екипа на продукцията, потвърждава пред „ИндиУайър“, че миналата седмица са започнали снимки.

Първоначалният екип от 2000 г. се забави с реализацията на филма поради серия от злощастни обстоятелства, изброени в документалната лента от 2002-а „Изгубени в Ла Манча“. През октомври 2016 г. Гилиъм щеше да започне снимките наново, този път с Адам Драйвър и Майкъл Пейлин, но всичко отново беше отложено буквално дни преди началото на работата. Тогава Гилиъм заяви пред BBC2, че „едно португалско приятелче“ не е събрало парите навреме.

„Португалско приятелче“ може би се отнася до Пауло Бранко, пруцентът на продукцията от 2016 г. По-късно Бранко потвърди, че няма да продължи участието си в проекта „Човекът, който уби Дон Кихот“ заради несъгласия с Тери Гилиъм.

Гилиъм подписа договор със студио „Амазон“ в Кан през 2015-а по същото време, когато Джим Джармуш сключи сделката за заснемане на „Патерсън“. Неясно остава дали „Дон Кихот“ е част от същото споразумение. Досега от „Амазон“ не са потвърдили връзка с проекта, но в интервю за „Плейлист“ от 2015-а Гилиъм показа, че според него те са зад него:

„Заинтересовани са, защото все още са на етапа на формирането си. Не са стари бюрократи в студийната система, така че там има хора, отворени за нови, свежи идеи. Сега е моментът да се работи с такива хора“.

Според IMDb Драйвър остава в главната роля като арогантен рекламист, оказал се въвлечен в приключенията на прословутия смахнат кандидат за рицарско звание. Джонатан Прайс ще играе Дон Кихот, а Олга Куриленко и Стелан Скарсгар поемат второстепенни роли.

Имаше слухове, че ролята на Кихот ще бъде поверена на Джон Хърт, но той почина през януари.

Площад Славейков