Телефонът ви вече може да разпознава произведения на изкуството и да ви свърши работа като отличен гид, без да се налага да търсите в гугъл. Ново приложение за смартфон сканира произведението и информира потребителите за автора и историята му, съобщава сайтът Artprice, цитиран от БГНЕС.

Приложението се нарича Smartify и може да бъде вашият „персонален арт куратор“.

Според неговия създател Танос Кокиниотис, цитиран от изданието New Scientist, програмата съчетава функциите на музикалните услуги на Spotify и Shazam, само че за визуално изкуство. Приложението има програма, която използва технология за разпознаване на изображения, позволявайки на потребителите да получат повече информация за картината, просто чрез посочването й с камерата на смартфона.

Любимата ви картина пък може да бъде записана в лична виртуална галерия.

Глобален достъп до приложението трябва да има през май тази година, то ще работи с всички произведения на Райксмузеум, колекцията Wallace в Лондон, както и избрани галерии на Лувъра и Метрополитън музей, Ню Йорк. Smartify планира да се разрастне, като комбинира информация за колекциите на различни музеи по света.

Подобно приложение през 2016 г., разработи немският предприемач Магнус Реш неговото творение, нескромно наречено Magnus, беше предназначено основно за да служи на търговски цели - то определяше автора на произведението на изкуството, както и неговата цена. Отново през камерата на смартфона си, посетителят получава информация за художника, заглавието, техниката на изпълнение, както и статистиката за пазарната цена.

Приложението обаче разгневи много от участниците на пазара на изкуство и компанията Apple получи оплаквания от известни сайтове поддържащи пазарна база данни като Artfacts и Artsy, които се противопоставиха на това, че част от данните се копират без разрешение от тях. През август тази година Magnus бе отстранен от AppStore, но създателят му планира отново да стартира приложението.