Френските власти са разрешили на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да говори на митинг в източния френски град Мец в рамките на кампанията за предстоящия референдум за разширяване на правомощията на президента в Турция, като са преценили, че събитието не представлява заплаха за обществения ред, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позовава на френски официален представител.

Ален Картон, генерален секретар на префектурата в Мец, съобщи, че при липса на риск от заплаха за реда, митингът трябва да бъде разрешен в името на свободата на събиранията.

Чавушоглу вече е пристигнал за митинга в Мец, където освен местното население от турски произход се очаква да дойдат и техни съотечественици от Германия.

Решението на френските власти да разрешат на Чавушоглу да участва в митинга рязко контрастира с твърдата позиция на Холандия. Вчера холандските власти не разрешиха на самолета на Чавушоглу да кацне в страната им, където министърът планираше да говори на митинг в Ротердам.

Междувременно стана ясно, че полицията в Холандия е арестувала 12 участници в протеста пред турското консулство в Ротердам. Според Асошиейтед прес арестите са били извършени за насилие и нарушение на обществения ред. И защото протестиращите турци започнали да замерват полицаите с бутилки и камъни. Полицията отговори с палки и водни струи.

При избухналите безредици са ранени 7 души, включително един полицай.

Повод за демонстрацията беше отказът на холандските власти да разрешат на турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая да говори пред граждани в консулството в центъра на Ротердам.