В ДСБ има брожения срещу лидера на ДСБ Радан Кънев заради близостта му с лидера на Движение България на гражданите (ДБГ) Меглена Кунева, научи Клуб Z. Част от десебарите са недоволни заради това, че според тях Кънев все повече обвързва партията с Кунева. Недоволните от Кънев били особено разгневени от това, че той се включил в евролистата на Реформаторския блок (РБ) в последния момент, без санкция от партията. Според тях така той разсеял преференциите за Светослав Малинов, с което реално подпомогнал Кунева.

Кънев не отрече, че има подобни настроения. Според него обаче става дума за 15-20 човека, които са против него от самото начало. Кънев призна, че неговото влизане в листата е станало след официалните номинации на ДСБ. Той обаче отрече целта му да е била да разсее преференциите за Малинов. Лидерът на ДСБ обясни, че включването в листата му е било по решение на РБ, след като е станал негов говорител.

Разцепление заради Кунева тече и в СДС, твърдят запознати. Кръгът около бившия лидер на партията Емил Кабаиванов се е активизирал отново и работи за по-близки отношения с ДБГ с идеята да бъде изтласкано ДСБ. Именно хората около Кабаиванов инициираха преди последните парламентарни избори разпадането на "Синята коалиция".