Кофеинът може да предпазва от деменция. Това свое ново откритие съобщи университетът в Индиана, а проучването на учените е публикувано в последния брой на авторитетното  списание Scientific Reports, съобщи "Медикал дейли".

Изследователите са установили, че кофеинът е една от установените 24 съставки, които стимулират наличието на ензим в мозъка, за който вече се знае, че предотвратява нарушенията в дейността на мозъка.​

В предишни свои изследвания през 2016 г. учените откриват две функции на ензима NMNAT2. Първата е, че предпазва мозъка от стреса, а втората - бори се с протеините, отговорни за отлагането на плаки, виновни за стареенето, припомнят от университета. Т.нар. свободни радикали, водещи до стареене на клетките, се свързват със заболявания като алцхаймер, паркинсон и болестта на Хънтингтън. 

За да разберат как NMNAT2 може да бъде стимулиран, учените тестват над 1,200 вещества, които имат потенциала да увеличат количеството на ензима в мозъка. Така една от 24-те съставки се оказва кофеинът. За да се потвърди ефектът, са били направени опити върху мишки. Резултатът е, че кофеинът подобрява свързаните със запаметяването функции у мишки, които са генномодифицирани, за да бъдат произведeни високи нива на допринасящите за развитие на деменция протеини. Установено е още, че мишките, в чийто организъм има завишено производство на вредните протеини, имат занижени нива на NMNAT2.
 

"Получените резултати могат да допринесат за разработване на лекарства, които увеличават нивата на ензима в мозъка, създавайки химична преграда срещу ефекта от невродегенеративни заболявания", заяви проф. Хуейчън Лу от университета. 


Друга от 24-те съставки е веществото ролипрам, открито през 90-те години на миналия век, което се е използвало при производството на лекарства срещу депресия. Въпреки че тези медикаменти вече не се използват, изследователите още се интересуват от съставката, тъй като е доказано, че влияе върху вредните протеини. 

Откритието е изключително важно, защото може да допринесе за откриването на лекарство срещу алцхаймер, тъй като сега болестта е нелечима.