Размахване на стари истории с "изтекли" СРС-а и записи на разговори отпреди години, заплахи със съд, липса на повечето лидери, които иначе са водачи на листите за депутати на партиите в този софийски район... Така в общи линии изглеждаха дебатите по Нова тв между БСП, ГЕРБ, "Воля", "Нова република" и "Реформаторски блок - Глас народен" в единствения избирателен район в страната - 25-и МИР в София, където сблъсъкът на парламентарния вот е между лидерите Корнелия Нинова, Бойко Борисов, Веселин Марешки, Радан Кънев, Светослав Витков. Подредбата на партиите в дебатите е спорен по начина, по който го направи Нова тв. 

В студиото имаше двама лидери - Радан Кънев и Веселин Марешки. Останалите не се явиха на дискусията, а пратиха подгласници. За БСП участва бившият депутат Антон Кутев, за ГЕРБ - Антон Тодоров, известен с писане на "разследващи" книги, и бившият депутат и зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков. Темата на дискусията беше корупция и сигурност.

Встъпителните думи на всеки от участниците бяха от по две изречения от предизборната програма. Кутев обеща БСП да се бори с корупцията с нов закон за обществените поръчки и затягане на контрола. ГЕРБ - че е единствената партия, която има ноу-хау, защото вече е прекършила гръбнака на корупцията и контрабандата, "Воля" - изгонване на "старите партии", "Нова република" - тотална реформа в съдебната система със създаване на антикорупционна прокуратура като в Румъния и "чисти ръце" в МВР и службите, а РБ - приемане на антикорупционен закон и проверки на имуществото на хората, заемащи длъжности в държавата.

Малко след това избухна първият скандал. Антон Тодоров от ГЕРБ "онагледи" що е то корупция, вадейки стари СРС-а, в които се твърди как Корнелия Нинова е получавала благодарности от "Красимир Фронтиера"... На въпрос на водещия Виктор Николаев какво се опитва да каже с рецитала на старите разговори и дали обвинява директно Нинова в корупция, Тодоров не отговори конкретно.

Отвърна му обаче Антон Кутев от левицата:

"Ако ще си говорим със стари истории и записи, да припомним разговорите между Бойко Борисов и Мишо Бирата за спиране на митническа проверка... ", припомни Кутев. 

Дуото между двамата се превърна в трио, когато Веселин Марешки се включи с оплакване, че преди три дни трябвало да отвори бензиностанция в София. Обаче "партиен местен велможа на БСП" отишъл при някакъв негов човек и му казал: "Ние президентчето сме го назначили, служебното правителство няма да ви пусне бензиностанцията." 

"Нали ще борите корупцията - кажете кой е партийният велможа, на кого е казал и какво - говорете с имена, за да може да се водят дела", отвърна му Кутев. Имена, разбира се, не бяха споменати, нито се разнищи кой в какво е обвинен. 

Последваха остри реплики и между Антон Тодоров и лидера на "Нова република" Радан Кънев. Десният водач отсече, че ще говори с представителя на ГЕРБ в листите едва когато се запознае със своята "леля партизанка". Кънев разказа как в някоя от "разследващите книги" на Тодоров пишело, че Кънев има подобна леля от Пловдивско. "Присъствието ви тук е несериозно и мисля, че много хората, подкрепящи ГЕРБ, ще оценят това, защото те са сериозни хора", заяви Кънев.

За самото качество на дебатите той заяви: "Наистина рискуваме целият дебат да се превърне във фарс. Нивото е кухненско", каза Кънев. 

Спор имаше и на тема кой с кого ще управлява след изборите. Кънев обяви, че вероятно Корнелия Нинова и Бойко Борисов не желаят да участват в дебати, защото "са на меден месец". Антон Кутев обяви, че това са спекулации - и ГЕРБ, и БСП ясно декларират, че подобни договорки няма. Марешки сподели тезата за договорки между лидерите на двете големи партии, а социалистът му отговори, че ако "на меден месец са "Воля" и ГЕРБ, не е ясно коя е булката".

Ваньо Шарков дълго време не попадаше в конфликтна ситуация с останалите участници, а разказваше програмата на реформаторите. По думите му е ключово важно всички лидери и политици да са готови да се подложат на проверки на имуществото и дейността си, повтори важността на приемането на антикорупционен закон и вкарването на битката с корупцията в единен орган.

Тук Кутев му отвърна с припомняне как у нас през последните години "пълните проверки водят до оневиняване, а не до обвинение", давайки пример с историята с апартаментите на Цветан Цветанов от ГЕРБ. 

Представителят на ГЕРБ на свой ред защити формацията, която управлява досега, по въпроса защо дава нови обещания, като до вчера е била на власт. И виновни се оказаха... партньорите. "Коалиционният формат ни попречи в изтеклия мандат...", заяви Тодоров.

Втората част на дискусията бе на тема битка с битовата престъпност. Радан Кънев първи заяви, че една от мерките трябва да е поставянето на полицай във всяко село - нещо, което от ГЕРБ отказали да се запише в управленската програма на ГЕРБ и Реформаторския блок през 2014 г., за да го предложат съвсем същото през 2017 г.