Датският премиер Ларс Льоке Расмусен предложи отлагане на планираната визита в страната на турския му колега Бинали Йълдъръм, предаде Ройтерс.

Причина е дипломатическият скандал между Турция и Холандия.

"С настоящите турски нападки срещу Холандия срещата не може да бъде разглеждана като нещо отделно от това. Затова предложих ва моя турски колега срещата да бъде отложена", се казва в прессъобщение на Расмусен.

Визитата на турския премиер в Дания трябваше да се състои този месец.

Скандалът, за който Расмусен говори, избухна вчера. Първо Холандия не позволи на нейна територия да кацне самолетът на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да говори на митинг пред турски избиратели в Ротердам.

След това в Ниската земя се опита да пристигне турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Кая. Полицията обаче не й позволи да говори и блокира входа на турското консулство. По-късно Кая бе обявена за нежелан чужденец и бе изпратена до границата с Германия с полицейски ескорт.

В отговор Чавушоглу и турският президент Реджеп Ердоган обвиниха Холандия в нацизъм и фашизъм.

Холандският премиер Марк Рюте отказа да се извини на Турция. И припомни, че по време на Втората световна война страната му е била бомбардирана от нацистите.

Същевременно обаче Франция разреши на Чавушоглу да произнесе реч на нейна територия. Дипломат номер 1 на Анкара говори пред няколкостотин души в конгресния център в Мец.