2016 г. е била най-лошата година за децата в Сирия. Това обяви в понеделник УНИЦЕФ. През изминалата година най-малко 652 деца са загинали в продължаващия вече шеста година конфликт.

"Дълбочината на страданието е безпрецедентна", коментира Геерт Капелаере, който оглавява УНИЦЕФ в Близкия изток, цитиран от "Дойче веле".

Броят на децата, убити във войната, е най-големият, откакто УНИЦЕФ отчита загиналите във войната в Сирия. Според представения днес доклад училищата, болниците, детските площадки и другите места, в които обикновено има много деца, стават все по-несигурни за тях, тъй като те се превръщат в мишени на атаки.

Най-малко 255 деца са били убити във или близо до училищата си през 2016 г.

Тъжната статистика сочи още, че 6 млн. деца в Сирия разчитат на хуманитарна помощ, 250 хил. остават в обсадените зони и достъпът им до помощи е отрязан. Много деца умират от лечими заболявания или наранявания заради липсата на медицинска помощ и лекарства.

С влошаването на ситуацията в Сирия семействата са принудени да прибягват до крайни мерки и да пращат децата си да работят или ги тласкат към ранни бракове. Над 850 деца са били принудени да станат малки войници - броят им е два пъти по-голям спрямо 2015 г. 

Милиони напускат страната си и се превръщат в бежанци.