Музикалната компания „Вирджиния рекърдс“ ще представя България на конкурса „Евровизия“ с песента Beautiful Mess. Кристиан Костов, познат на родната публика от шоуто „Х фактор“, ще пее в украинската столица Киев през май. Името на участника бе посочено още преди месец от Рут Колева – също решила да пробва сили на необявен от организатора БНТ предварителен кастинг.

В статус във фейсбук певицата заяви, че гласуването на журито не е било тайно и било манипулирано от Саня Армутлиева (собственик на „Вирджиния рекърдс“), което е довело до избора на Кристиян Костов за представител на България на конкурса.

От БНТ съобщават, че при тях са постъпили 11 кандидатури с предложение за българското участие в „Евровизия 2017“, които включвали песен, изпълнител и концепция за сценично представяне.

„Предварителна селекция от страна на обществената телевизия допусна до участие 6 предложения, които отговарят на всички посочени от медията изисквания – гласи прессъобщението от телевизията. – Те бяха консултирани с международни експерти с опит в "Евровизия" от 12 държави (Малта, Израел, Италия, Сърбия, Холандия, Беларус, Белгия, Дания, Украйна, Великобритания, Армения и Франция). Чрез специално създадена онлайн платформа музикалните специалисти имаха възможност да се запознаят с всички представени проекти и да изразят своето професионално мнение и препоръки, които да подпомогнат експертната комисия на БНТ при вземането на окончателно решение.“

Изборът на българския представител в конкурса преминал през три етапа. При първия сформирана работна група разгледала всички 11 предложения, постъпили в БНТ в предвидения от регламента срок (20 януари 2017 година). До следващия етап са били допуснати шест проекта. Членове на работната група са били: Йоана Левиева-Сойър (делегиран продуцент „Специални проекти”, БНТ), Симеон Касабов (изпълнителен директор, БНТ), Кремена Кадиева (главен юрисконсулт, БНТ), Дамян Петров (главен режисьор, БНТ) и Станимир Иванов (отговорен звукорежисьор, БНТ).

На втория етап от БНТ са поканили международни експерти с опит в „Евровизия“, по думите им това е утвърдена практика в страните, участващи в песенния конкурс, тъй като за всеки от участниците гласуват и зрители от чужбина. Експертите оценявали песните и артистите, класирайки ги чрез присъждане на точки и отговаряйки на следните въпроси:

1. Кой изпълнител е най-подходящ за „Евровизия“?

2. Коя песен е най-запомняща се като мелодия и текст?

За целта е била създадена платформа за оценка на английски език с демоверсиите на предложените песни, както и информация за всеки артист. Събраните в панела мнения са били обобщени в доклад, който да подпомогне БНТ при вземането на окончателно решение.

 

БНТ представа списъка с международните експерти. Това са: Гордън Бонело (тв продуцент, композитор и режисьор, Малта), Алон Амир (музикален продуцент, Израел), Никола Калиджоре (RAI, ръководител на италианската делегация в "Евровизия", Италия), Владимир Граич (композитор, създал песента на победителя в „Евровизия 2007“, Сърбия), Ралф Райник (организатор на Eurovision In Concert в Амстердам, Холандия), Олга Саламака (BTRC, ръководител на беларуската делегация в „Евровизия“, Беларус), Ян Демюлдер (Европейски съюз за радио и телевизия, режисьор на музикални клипове, Белгия), Мадс Гримстад (ръководител проекти в Universal Music и оперен певец, Дания), Константин Худов (продуцент „Евровизия“, EuroMEDIA, Украйна), Ивън Спенс (радио водещ, тв критик и анализатор „Евровизия“, Великобритания), Гохар Гаспарян (ARMTV, ръководител на арменската делегация в Евровизия, водеща и продуцент, Армения), Едоардо Граси (France Télévisions, ръководител на френската делегация в „Евровизия“, Франция).

На третия етап е била сформирана вътрешна комисия, която е разгледала резултатите от допитването до международните експерти и е взела окончателното решение по избора на песен и участник в „Евровизия 2017“. В състава на експертната комисия влизат: Милка Митева (директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“), Красимир Гюлмезов (композитор, певец, текстописец, аранжор и инструменталист), Йоанна Драгнева (поп певица, с участие на „Евровизия 2008“ с групата Deep Zone Project), Йоана Левиева-Сойър (делегиран продуцент „Специални проекти”, БНТ), Симеон Касабов (изпълнителен директор, БНТ), Кристина Матеева (музикален редактор, БНТ) и Дамян Петров (главен режисьор, БНТ).

Избраната песен Beautiful Mess ще бъде достъпна днес след 18 часа в официалния канал на „Евровизия“ в YouTube и сайта на конкурса  eurovision.tv.

Според предварително изтегления жребий изпълнителят на България ще се яви на втория полуфинал в Киев, който ще започне в 22 часа българско време на 11 май. Тогава за българския представител ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави (Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватия, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия).

 

"Площад Славейков"