Очаква се турското правителство да обсъди днес налагането на санкции срещу Холандия, предаде Ройтерс.

Това ще стане в рамките на задълбочаващия се скандал между двете страни. Холандия не позволи на турски министри да произнесат речи в Ротердам. Член на правителството в Анкара заяви, че са вероятни ответни наказателни мерки.

Президентът Реджеп Ердоган, който търси подкрепа от турците на предстоящия референдум за увеличаване на правомощията му, обвини правителството на Ниската земя, че действа като "нацистки остатъци" и заяви, че то е заплашено със санкции, задето забрани на негови министри да говорят пред живеещи зад граница турци, чиито гласове той иска да привлече.

Скандалът влоши още повече отношенията между Турция и ЕС, като намалява още повече шансовете на Анкара да се присъедини към Съюза. Той става на фона и на опасенията за сигурността в самата Турция заради серията атентати там и войната в съседна Сирия.

Източник, близък до правителството в Анкара, заяви пред Ройтерс, че се очаква санкциите да бъдат обсъдени на среща на кабинета тази вечер. Министърът по европейските въпроси Йомер Челик заяви, че е много вероятно те да бъдат наложени.

"Със сигурност ще има санкции заради последните действия на Холандия. Ще им отговорим по този начин", увери Челик.

Според източник от Анкара освен икономически мерки санкциите могат да засегнат културната дейност, както и сътрудничеството във военната и технологичната сфери.

Турция привика днес временно управляващия холандското посолство, за да протестира срещу забраната, която Холандия наложи заради опасения от безредици и неприязън към ставащия все по-авторитарен тон на Ердоган, пише Ройтерс. Засегнат е въпросът и заради действията на полицията срещу протестиращи през уикенда турци в Ротердам.

В неделя холандската полиция разгони с кучета и водни струи стотици протестиращи, развяващи турски флагове пред консулството на Анкара в Ротердам. Някои от демонстрантите хвърляха бутилки и камъни. Някои от тях бяха бити с полицейски палки, твърди очевидец пред Ройтерс. В действие влезе и коннаjd полиция.

"Турската общност и нашите граждани бяха обект на лошо отношение, с античовешки и унизителни методи, използвани при непропорционална намеса срещу хора, упражняващи правото си на свободно събирани", се казва в изявление, приписано на източници от външното министерство в Анкара.

Холандското правителство не позволи на турския външен министър Мевлют Чаушоглу да пристигне със самолет в събота в Ротердам, а по-късно не пусна министърката на семейството и социалната политика Фатма Кая да влезе в консулството на страната си в пристанищния град. След това Кая бе ескортирана обратно до Германия, откъдето бе дошла с кола.

Последваха протести и в Турция, и в Холандия. няколко европейски страни не позволиха на турски политици да проведат митинги на тяхна територия. Те се опасяваха, че напрежението в самата Турция може да се разпростре сред турските общности зад граница.

В Холандия живеят близо 400 000 турски граждани, а в Германия - около 1,5 милиона.

Правителството в Холандия обяви, че визитите на турските политици са нежелателни и че няма да окаже сътрудничество в кампаниите им. Според проучванията управляващите в Ниската земя ще изгубят близо половината от местата си в парламента на изборите на 15 март, отбелязва Ройтерс. Антиислямската партия на Геерт Вилдерс обаче ще постигне голям успех.

Днес бе третият път, в който холандски представител бе привикан в турското външно министерство от събота насам. Посланикът на страната в момента е в отпуск и дипломатическото ведомство в Анкара заяв, че не го иска обратно "за известно време".

До какво могат да доведат санкциите

Преките холандски инвестиции в Турция възлизат на 22 милиарда долара. Така Страната на лалетата е най-големият инвеститор в югоизточната ни съседка с дял от 16 на сто.

Йозгюр Алтуг - главен икономист в BGC Partners в Истанбул, заяви, че на този етап не очаква спорът а има сериозни краткосрочни последици.

"Ако обаче напрежението се покачи и ако страните започнат да си налагат взаимни санкции, това може да има сериозни последици а турската икономика", смята той.

Турският износ за Холандия е бил за 3.6 милиарда долара през 2016 г. Ниската земя е десетият по големина пазар за турски стоки. Такива са данните на Турския статистически институт. За същия период Турция е внесла холандски стоки на обща стойност 3 милиарда долара.

Холандците са важни и за турския туристически сектор, който понесе сериозни загуби през 2016 г. след серията атентати на "Даеш" ("Ислямска държава") и кюрдските бунтовници. Миналата година страната е била посетена от 900 000 туристи от Холандия. А година по-рано броят им е бил 1,2 милиона.

Ако бъдат наложени санкции, те няма да бъдат само икономически, твърди правителствен източник пред Ройтерс.

"Когато те се налагат, трябва да внимаваме да бъдем реалисти. Не затваряме изцяло вратата. Искаме обаче да покажем, че това, което направиха на Турция, ще получи отговор", каза източникът.

Според него могат да бъдат отменени някои културни събития. Може да бъде преразгледано военното и техническото сътрудничество.

Анкара иска официално писмено извинение за отношението към министър Кая и дипломатите й в Ротердам, азаха дипломатически източници.

Холандският премиер Марк Рюте обаче отговори, че Ердоган е този, който трябва да се извини, защото сравни Холандия с фащисти и нацисти. Той допълни, че Турция действа по "напълно неприемлив и безотговорен начин".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова двете страни да арешат спора помежду си.

Сравнението, направено от Ердоган, бе подкрепено от проправителствената преса.

"Нацистки кучета", гласи заглавието на първа страница на в. "Акшам". Изданието е поставило нацистка свастика над снимка, на която се вижда как полицейско куче хапе протестиращ турчин в Ротердам.