“Доналд Тръмп и Ангела Меркел са като огън и вода, едно посещение с рискове”, написа днес в. “Франкфуртер алгемайне” по повод утрешната първа среща в Белия дом на новия президент на САЩ с германската канцлерка.

Кои са подводните камъни?

Според Тръмп Европейският съюз е излишен, превърнал се е в инструмент единствено от полза на Германия. Излизането на Великобритания от ЕС било “нещо велико”. НАТО пък била “отживелица”. САЩ нямали вече да плащат за сигурността на съюзниците, ако те не повишат разходите си за отбрана.

Според Тръмп канцлерката била изключителен лидер, но политиката й по бежанската криза била “катастрофална грешка”. Това станало видно и от атентата на коледния базар в Берлин на 19 декември м. г.

Меркел е уравновесен политик и винаги залага на компромиси. Когато Тръмп нарече НАТО “отживелица”, канцлерката отвърна мъдро:

“През следващите години трансатлантическите отношения няма да са по-маловажни, отколкото са били досега. Аз ще работя в тази посока.”

Целта на сегашната й визита във Вашингтон е лично запознанство с новия стопанин на Белия дом и опит да го убеди, че ЕС не само не е излишен, а е съюз на ценности и с бъдеще, коментират запознати.

Тя трябва да намери баланс между близост и оправдана критика.

Ангела Меркел включи в делегацията си топмениджъри, сред които шефовете на “Сименс” и BMW. След разговор във вторник на четири очи с президента Тръмп е предвидена среща в разширен състав с представителите на германските концерни.

След встъпването си в длъжност Тръмп се закани да наложи 35 на сто вносно мито за колите на BMW, произвеждани в Мексико, където автомобилният гигант има три завода и продавани в САЩ.

Със сигурност няма да бъде подмината и темата “Русия”

“Мистър Тръмп иска да помоли германската канцлерка за съвет как да се отнася към Владимир Путин. Той е наясно, че Меркел познава стопанина на Кремъл по-добре, отколкото който и да е друг западен лидер”, написаха редица американски медии в навечерието на визитата на канцлерката във Вашингтон.

Тръмп е прав. Меркел отдавна познава Путин, говори руски, а той немски. Канцлерката е наясно както с неговото минало, така и с прийомите на КГБ, откъдето тръгва кариерата на Путин. Тя пък е израсла в ГДР, макар да е родена в Хамбург.

Очаква се при визитата на канцлерката наред с ЕС и НАТО да се обсъдят търговските взаимоотношения ЕС-САЩ, битката срещу ислямистите от “Даеш” и терора.

Според анализ на в. “Ню Йорк таймс” в крайна сметка Ангела Меркел щяла да остане доволна от първата си среща с Доналд Тръмп. Не можело обаче да се очакват кардинални решения, нито оповестяването на големи проекти. Една от причините била, че колкото и да е мощна Германия, тя не може да говори от името на Европа.

Според изданието Меркел е поддържала такива тесни отношения с Барак Обама, както никой друг световен лидер. Но тя е съумяла да изгради и продуктивно сътрудничество с един ненавиждан в Германия президент на САЩ – Джордж Буш младши.

Това е завидна оценка за Меркел като опитен политик, за когото в международната политика междудържавните отношения са над всичко.