При управлението на президента Барак Обама в американската икономика бяха открити 10,3 млн. работни места, т. е. всеки месец по 214 хил. Така официалният процент на безработицата падна под 5 на сто и много показатели сочеха, че към края на м. г. в САЩ сме били близо до пълна заетост. Но Доналд Тръмп настояваше, че добрите новини за работните места са "фалшиви" и че Америка всъщност страда от масова безработица.
След това дойде и първият отчет на администрацията на Тръмп за безработицата, като там се отчитаха нови 235 хил. работни места и това изглеждаше като продължение в голяма степен на предишната тенденция. И администрацията си приписа заслугата: Данните за работните места може да са били фалшиви в миналото, но сега са действителни.

Репортерите се разсмяха - и трябваше да се засрамят. Та това не беше шега. Америка днес се управлява от президент и партия, които фундаментално не приемат идеята, че съществуват обективни факти. Напротив, те искат всички останали да приемат, че реалността е това, което те кажат, че е.

Затова се предполага, че ние трябва да вярваме на президента, когато той невярно казва, че при церемонията по встъпването му в длъжност е имало най-много хора, когато той твърди нелепо, че милиони гласове са били подадени незаконно за неговия опонент или ако настоява, без никакви доказателства, че предшественикът му е подслушвал телефоните му.
Но не опираме само до това да се обслужва суетата на един човек. Ако искате да проследите как това отношение може да нарани милиони хора, вгледайте се в състоянието на здравната реформа.

"Обамакеър" (Така придоби публичност здравната реформа на президента Барак Обама. Тя бе гласувана през 2010 г. от тогавашното демократическо мнозинство в Конгреса. Смята се, че е дала възможност на повече от 20 милиона американци да получат здравно осигуряване. Преди около седмица Републиканското мнозинство в Конгреса на САЩ даде началото на здравна реформа, с която ще бъде отменена системата на здравно осигуряване, въведена от Обама - б.р.) доведе до рязко намаляване на броя на американците без здравна осигуровка. Може да възразите, че можеше и да бъде по-рязък спадът, че ще има занапред проблеми или че можехме да се справим по-добре. Но същността на постигнатото от този закон не може да се поставя под въпрос и трябва да се притеснявате какви ще са последиците от "Тръмпкеър", който драматично ще отслаби основни негови позиции.

Републиканците обаче отричат скорошните постижения. Президентът на фондация "Херитидж" отхвърли позитивните ефекти от здравното законодателство като "фалшиви новини". През уикенда в Луизвил вицепрезидентът Майк Пенс каза, че "Обамакеър" е провалил хората в Кентъки" - и това в щат, където процентът на хората без здравна осигуровка падна от 16,6 на 7, след като законът влезе в сила.

Що се отнася до възможните ефекти от "Тръмпкеър" - е, те си затварят очите за тях.

Когато Конгресът подготвя важно законодателство, обикновено чака бюджетният отдел на Конгреса да "изчисли" предложението - да оцени неговото влияние върху приходите, разходите и т. н. Оттам невинаги са прави, но като цяло имат доста добър резултат на прогнозите си в сравнение с други предвиждания. Нещо повече, винаги са бил стриктни при избягването на партийни влияния и затова функционират като важен контролен орган върху политически мотивираното пожелателно мислене.

Но републиканците прокараха "Тръмпкеър" през различни комисии през нощта, без да изчакат резултата от бюджетния отдел - и те предварително отхвърлят какво ще каже той, а е възможно да стигне до заключението, че законопроектът ще струва милиони да се отмени здравната осигуреност.

Истината е, че въпреки че отделът имаше някои грешни прогнози за здравната реформа, като цяло той се справи много добре с предвижданията за новия здравен закон - много по-добре от хората, които сега го атакуват, които предсказваха провали, които никога не се случиха. И каквито и критики да имате за следващите му прогнози, те със сигурност ще бъдат по-добри от нелепите твърдения на здравния министър Том Прайс, че "никой няма да пострада финансово" в резултат на план, който драстично реже субсидиите и увеличава вноските на милиони американци.

Но не става всъщност въпрос чии анализи за здравната политика са с по-голяма вероятност да са правилни. Става дума за Тръмп и компания, които атакуват легитимността на всеки, който може да подложи техните твърдения на съмнение.

Конгресният бюджетен отдел, с други думи, е в същата позиция, в каквото са медиите, които Тръмп обяви за "врагове на хората" - не защото казват грешни неща, а защото се осмеляват да му се опълчват за всичко.

"Враг на народа" е, разбира се, фраза, исторически свързана със Сталин и с други тирани. Това не е случайно. Тръмп не е диктатор - поне все още не е. Но той има изявени тоталитарни инстинкти.
 Още повече че партията му е готова все така да приема и най-странните конспиративни теории. Например огромното мнозинство от републиканците вярват на из основи налудничавите обвинения, че е Тръмп е бил подслушван от президента Обама.

Затова не правете грешката да пренебрегвате атаката срещу Конгресния бюджетен отдел като някакъв вид технически спорове. Това е част от много по-голяма битка. В нея е истински важно дали невежеството е сила и дали мъжът в Белия дом е единственият арбитър на истината.

Пол Кругман е водещ американски икономист, носител на Нобелова награда по икономика. Статията му е публикувана в "Ню Йорк таймс".