Съдебната плетеница от над 80 дела между фонда "Глориент" и "Техномаркет", който повече от година отказва да им плаща наем или да напусне, започва да придобива хумористични щрихи... Стига, разбира се, да не си от минатата страна.

Най-просто обяснено: фондът със западно участие се бори за 14-те обекта, за които пък кандидат-депутатът от ДПС Делян Пеевски, откакто се "осветли" като собственик, не е платил стотинка наем. От "Глориент" водят дела от всякакъв тип, а също така привеждат пример, че "Техномаркет" от продажбата на терените през 2006 г. до 2016 г. си е плащал наема.

Това обаче не пречи през миналата година с идването на младия успял собственик от веригата да осъзнаят, че всъщност терените винаги са си били техни.

Затова и завеждат поредица от контрадела, които най-често атакуват самите нотариални актове, т.е. - факта на покупко-продажба преди десетина и повече години... Също така бомбардират съда с искания за нови експертизи, още и още свидетели, документи, допълнителни въпроси, справки откъде са били парите на фонда през 2006 г. и пр., и пр. Няколко съдии обаче вече спират делата за наема, защото чакат изхода от тези - кой е собственик.

Днес в Благоевград протече второ поредно заседание от споменатия по-горе тип: "Техномаркет" съди "Глориент" в опит да разтрогне покупко-продажбата на терен от 2006 г., защото сделката "накърнява добрите нрави". Дотогава, разбира се, не плаща наем.

"Техномаркет" в Благоевград.

Както Клуб Z писа, на миналото заседание например адвокатите на веригата за техника се сетиха, че е имало обиск у стария собственик - Николай Китов, и поискаха отлагане, та съдът да пита прокуратурата - да не би пък в докуметите, иззети през 2015 г. да има нещо, което да доказва, че те са прави, т..е. - че сделката (от 2006-а?!) е невалидна.

От държавното обвинение отговарят, че:

а) всичко е в Монца, Италия, тъй като ние сме само партньор по тамошно дело за укриване на ДДС срещу Китов и

б) всички иззети документи са касаели периода 2013-2015 г. - няма нищо старо.

Така днес адвоктите опитаха чисто нов подход, пробван първо на идентичното им дело в Русе - направиха искане за съдебни поръчки до Монца, където прокуратурата да бъда накарана от съда да каже какво е иззето от София.

До настоящия момент никой очевидно в България не може да каже какво има в тези папки, класьори, какви са тези документи, които са иззети и изпратени в Италия, заключи адвокат Гено Андреев.

Също така най-новият подход е, че поискаха съдебни поръчки до Малта, Нидерландия и Република Сейшели по различни поводи. Преди това искаха и една до Кипър, тъй като там има клон на ПИБ, през който е минало плащането.

(Между другото, след като съдът в Русе обяви исканията за несъстоятелни и напълно неотносими към делото, те поискаха отвод на съдията, б.р.)

Днес съдия Владимир Ковачев също остави без уважение всички искания. Той постанови, че така ще се бави процесът, без поръчките да са нужни.

Тогава дойде време адвокатите да настояват да се разпитат и двамата им свидетели, от които нито един не дойде. Едната - Маргарита Богатинова, бивш техен служител, въобще не е открита. Другият пък - Димитър Петрушев, е бил редовно призован, но не е дошъл. Затова съдът го глоби с 1000 лв. и разпореди принудително довеждане.

"Това може да продължи вечно", хвана се за главата единият от адвокатите на западния фонд, особено след като се разбра, че Петрушев е... главният счетоводител на "Техномаркет". Но поради неговото неявяване делото пак трябва да се отложи. 

1000-те лева надали са много "страшни", като днес стана ясно, че примерно за благоевградския магазин, наемът, който си икономисва контролираната от Пеевски верига, е 4,71 евро на квадратен метър месечно. А магазинът колко пък да е голям: застроена площ 3321 кв. м върху парцел 9119 кв. м.

Делото ще продължи през май.