България е увеличила разходите си за отбрана през 2016-а спрямо предходната година като процент от брутния вътрешен продукт. Това потвърждават данните в годишния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи БНР.

Въпреки усилията, положени през миналата година, страната ни остава сред съюзниците, които са доста далеч от заложените цели във финансирането на армията си, става ясно от документа. Според регламентите и договореностите държавите в НАТО трябва да отделят минимум 2% от БВП за военните сили. Общо държавите в НАТО, които са увеличили разходите за отбрана са 23, в това число и България. Едва 5 от страните членки на Алианса отговарят на условието по договор да отделят поне 2% от БВП. 

Тази година съседна Румъния се очаква да достине целта, а Латвия и Литва - през 2018 г. Друг ангажимент гласи, че от общите разходи за армията 20 на сто трябва да бъдат заделяни за закупуване на военна техника. Тук България бележи ръст като парите за оборудване са скочили повече от три пъти до общо 12,5%.