Американският кораб "Портър" патрулираше в международни води в Черно море през миналия месец, когато руски военни самолети прелетяха край разрушителя едва на 200 метра. Капитанът и екипажът разполагаха с броени секунди, за да решат дали да ги обстрелват и да предизвикат международен инцидент, или само да ги гледат как постоянно прелитат над тях.

Докато хората в САЩ се бяха съсредоточили върху проекта за забрана за влизане в страната и падението на бившия вече съветник по националната сигурност Майкъл Флин, Русия изпращаше на администрацията на Тръмп познат привет в стила на студената война.

"Посланието е: "Ние смятаме това за наше пространство", сигналът е: "Не смятаме, че трябва да сте тук", каза адмиралът с 4 звезди Мишел Хауърд, която командва американските въоръжени сили в Европа и Африка. Тя е базирана в Обединеното военно командване на НАТО в Неапол.

"Ние сме в международни води... ние сме членове на НАТО... Така че ще бъдем там", заяви тя в интервю пред "Дейли бийст", посветено на такива инциденти.

Това предвещава по-интересни времена в бъдеще и оборва схващането, че приятелски настроената към Москва администрация на Тръмп може да разубеди руския президент Владимир Тръмп от идеята да върне на страната си статута на суперсила.

За Хауърд това е "завръщане в бъдещето", затворен кръг от времето на студената война, когато тя започва да плава като млад мичман след завършването на американската военноморска академия.

"Нашите сили бяха по-многобройни, така че имаше доста повече взаимодействие, но принципите на тези умишлени доближавания в морето остават същите", каза тя.

"Гледаш какво иде срещу тебе... след това оценяваш - към мене ли се насочва, след това кой е той и накрая - заплашва ли те?"

Сензорите работят без прекъсване, за да установят въоръжен ли е приближаващият кораб или самолет?

"Пробиваш си път и гледаш обекта с всички сензори, понякога гледаш самата палуба и питаш: "Под какъв ъгъл идват, колко бързо идват. След това правиш оценка като командир дали заплахата е действителна, или е опит за провокация", споделя тя.

Каква е разликата в сравнение с 80-те години? Всичко е по-бързо.

"Всичко обикновено се случва за секунди... с днешната бързина", каза Хауърд.

Още от 60-те години такива инциденти са нещо обичайно. И съветският, и американският флот бяха по-многобройни, а напрежението - по-високо, с прелитания на откачени пилоти с общоприетата тактика на тормоз. Хауърд казва, че след като съветски пилот загинал, след като е разбил собствения си самолет при такъв опасен маньовър, двете страни решили, че без никакъв смисъл рискуват живота на хората, но и възможността да предизвикат ядрена война.

Само преди месец руски самолети прелетяха на 200 метра от американския боен кораб "Портър", плаващ в Черно море.

Двете страни постигнали нещо, известно като Споразумение за предотвратяване на инциденти в морето от 1972 г., което изисква от тях да спазват международните правила за корабоплаване, когато са близо един до друг, и се срещат веднъж годишно, за да обсъждат допуснатите нарушения.

Този остатък от студената война все още е в сила. Адмирал Хауърд ще бъде домакин на следващата среща по темата в своята централа някъде тази пролет, макар че от руското посолство във Вашингтон все още не са потвърдили, че годишната среща ще се състои.

Американската страна все още съставя своя списък, като включва в него инциденти като този с "Портър" в Черно море, прелитането на руски изтребител близо до американски разузнавателен самолет "Посейдон П-8А" през септември 2016 г. и случая през същия месец, когато руска фрегата се доближи на 150 метра до група разрушители, предвождана от самолетоносача "Дуайт Айзенхауер", насочи се към него, след това бързо се отдалечи.

Хауърд очаква да изложи американската гледна точка в своя директен, лишен от безсмислици маниер, знаейки, че вероятно ще бъде една от малкото високопоставени жени офицери в стаята. Тя е свикнала с това. Покрай всичко друго, в което бе първа, Хауърд стана първата афроамериканка, командир на кораб от американския боен лот, първата афроамериканка с 4 звезди във флота и първата жена, зам.-шеф на флота.

Тя говори пред Американския институт на мира във Вашингтон за ролята на жените във войните и увеличаващите се усилия на американската армия да се възползва от уменията на жените на бойното поле. Сред тях е уникалната им способност като част от "екипите за ангажиране на жените" да контактуват с половината население на Афганистан, което обикновено остава нечуто, защото съществуват културни и религиозни пречки мъже войници да приближават афганистанските жени.

Тя заяви, че американската армия все още не е изработила идеята как да използва пола като оръжие, когато планира военна кампания. Хауърд изтъкна, че може да има ситуации, когато възстановяването на такива женски екипи може да помогне за събирането на разузнавателни данни - нещо, до което изцяло мъжките подразделения не могат да получат достъп.

Но колкото и да изостава американската армия в интегрирането на половете, Русия е много по-назад.

Една от първите срещи на Хауърд с руснаците е по време на разполагането на умиротворители край бреговете на Албания през 1996 г., в по-топлия период на руско-американските отношения, няколко години след разпадането на СССР. Русия празнува тогава 200-годишината на своя флот и самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" патрулира в района. Американските и руските командири се договарят да посетят корабите на другата страна.

"Няма да забравя как руснаците... с техните униформи слязоха от хеликоптера - казва тя, като си спомня историческата среща. - Част от нашия екипаж на самолетната палуба бе от жени. Те буквално се стъписаха."

Хауърд е вторият по ранг човек на кораба и води на обиколка някои от пристигналите руснаци.

"Имаше един офицер, о, Боже мой... Той само ме разпитваше: "Наистина ли сте вторият човек?" Все ме питаше невярващо чрез преводача. Сякаш смятаха, че жените са нещо като... Потьомкински села на половата интеграция."

"Да, аз съм вторият човек на кораба", отговаря тя, но руснаците продължават да клатят глави и да се озъртат.

Тя решава, че има един сигурен начин да го докаже.

"Попитах ги искат ли да видят каютата ми. Защото на корабите във всички флотове колкото повече жилищно пространство имаш, толкова си по-важен. Той каза "да". Заведох него и преводача в каютата ми, чиято площ бе 4 на 5 метра или повече. Той се огледа, видя на бюрото ми снимка, на която съм с мъжа ми... И внезапно проговори на английски: "Много голяма стая. Вие сте шеф." След това той започна да разказва на английски за живота на семейството си и за своя живот в морето. Беше страхотно", спомня си Хауърд.

Една нейна по-скорошна среща в морето с руснаци обнадеждава жената адмирал с 4 звезди. За последно тя се среща с руски командири в морето по време на военноморско учение на НАТО през 2010 г. Тогава се запознава с млад руски капитан, чийто кораб посещава.

"Той каза много забележителни неща, но смятам, че беше искрен", спомня си Хауърд.

Той заявил:

"Мисля, че е важно Русия и САЩ да имат добри отношения."

И говорил за това, че е баща и че иска мир за синовете си.

Американската жена адмирал била напълно съгласна.

"Не забравяй, че не сме във война - казала тя и добавила, че Русия и САЩ имат поне една обща цел. - Искаме да елиминираме "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.). Така че трябва да можем да действаме на едно и също място."

----

Авторката е старши кореспондент по въпросите на националната сигурност на изданието "Дейли бийст" и Си Ен Ен. Статията й е публикувана в "Дейли бийст".