Турция прекратява дипломатическите си отношения на високо ниво с Холандия и може да анулира споразумението си с Европа да не допуска на нейна територия мигранти.

Заплахата отправи вицепремиерът Нуман Куртулмуш, предаде Ройтерс.

Причина са действията на властите в Ниската земя, които не позволиха на министри от правителството в Анкара да произнесат на нейна територия речи на митинги на турската общност. Западните медии вече наричат скандала "нацистки" заради думите на турския президент Реджеп Ердоган.

Анкара забрани на холандския посланик, който в момента е в родината си, да се завърне на работното си място. Спрени са и дипломатическите полети между двете страни. Засега обаче, изглежда, няма да бъдат налагани икономически мерки или забрани за пътувания на обикновени граждани.

Санкциите влошават още повече отношенията с ЕС, към който югоизточната ни съседка все още официално смята да се присъедини.

Президентът Реджеп Ердоган, който търси подкрепа сред турците зад граница за референдума за увеличаване на правомощията му на 16 април, обвини холандското правителство, че действа като "нацистки остатък" и оприличи Страната на лалетата с "бананова република".

Скандалът ще направи още по-нищожна перспективата на Турция за членство в ЕС, отбелязва Ройтерс. Той става и на фона на опасенията за сигурността в страната заради серията атентати и войната в съседна Сирия.

"Правим точно това, което те направиха с нас. Ние не разрешаваме на самолети, превозващи холандски дипломати или пратеници, да кацат в Турция и да използват нашето въздушно пространство. Тези, които предизвикаха тази криза, имат отговорността да я разрешат", каза Нуман Куртулмуш на пресконференция.

Той заплаши също с анулиране на споразумението с ЕС, предвиждащо Турция да спира притока на мигранти към Европа. Куртулмуш, който е и правителствен говорител, заяви, че то може би ще трябва да бъде преразгледано. И допълни, че срещите между високопоставени правителствени представители на двете страни ще бъдат прекратени, докато Холандия не изкупи вината за своите действия.

По-рано Ердоган заплаши да съди страната в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Всичко започна на 11 март. Тогава холандското правителство не позволи на турския външен министър Мевлют Чаушоглу да пристигне със самолет в Ротердам. По-късно властите в Ниската земя не пуснаха министърката на семейството и социалната политика Фатма Кая да влезе в консулството на страната си в пристанищния град. Кая бе ескортирана обратно до Германия, откъдето бе дошла с кола.

В резултат турците в Ротердам излязоха на протест и се стигна до безредици. Полицията ги разгони с кучета и водни струи.