В спора между журналистката и кандидат-депутатка на БСП Елена Йончева и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов има важни подробности, които обаче са класифицирана информация. Толкова разкри бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

"Ако разкрия подробности по казуса Борисов-Йончева, ще рискувам да бъде дадена гласност на висококласифицирана информация и дълбоко пазена държавна тайна. Тя е свързана със специални операции", каза той.

Преди дни Борисов обяви, че държавата е плащала милиони за журналистическите материали на Йончева. А по-късно шефката на пресцентъра на ГЕРБ Севдалина Арнаудова обяви, че са отпуснати 2 млн. лв. от НРС, когато ген. Киров е бил неин директор, за да бъдат "покрити едни безобразия във Франция", свързани с Йончева. Кандидат-депутатката обвини Борисов в лъжа и заяви, че ще го съди.

"Аз считам, че има информация, която в интерес на държавата не бива да бъде огласявана и да получава публичност. Аз съм деполитизиран, от 40 г. работя в разузнаването и не мога да отговоря с конкретика. Не мога да си позволя повече да коментирам този въпрос", обясни Киров.

Той заяви, че няма спомен журналистическо разследване да е било свързано с отвлечени българи в Сомалия.

"Не се знае къде са отишли едни пари и по въпроса текат съдебни процедури. Няма държава, която да признае, че е платила откуп за свободата на свои граждани. В конкретния казус имаме два случая на отвлечени моряци, случая на Данка Пачова и тримата пилоти", обясни той.