Британският парламент одобри снощи окончателно законопроекта, даващ право на правителството в Лондон да задейства процедурата за излизане от ЕС, предаде Ройтерс.

Той бе приет от Камарата на лордовете, след като малко по-рано бе одобрен от Камарата на общините.

Преди седмица долната одобри проекта. Горната камара обаче настоя за промени в него. Те предвиждаха гарантиране на правата на над 3 милиона гражани на страни от ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и искане за парламентарно гласуване по крайното споразумение за "Брекзит".

И двете поправки обаче бяха отхвърлени вчера от Камарата на общините. А след това Камарата на лордовете също одобри закона без промени.

Сега премиерката Тереза Мей може да задейства член 50 от Лисабонския договор за започване на преговори за излизане от ЕС.

Британският министър за "Брекзит" Дейвид Дейвис заяви, че това ще стане до края на март.

Същевременно Мей заяви, че ще отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън за референдум за независимост на Шотландия в навечерието на "Брекзит". Според премиерката моментът за това е напълно неприемлив.

Мнозинството от жителите на Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС. Те обаче са части от Великобритания и натежават гласовете на мнозинството в цялото Обединено кралство, което предпочете "Брекзит".

Говорител на Еврокомисията потвърди, че Шотландия ще трябва да се кандидатства отново за членство в ЕС, ако гласува на референдум за отделяне от Великобритания.

Малко след Стърджън и най-голямата националистическа партия в Северна Ирландия – "Шин фейн", обяви, че иска възможно най-скоро референдум за отделяне от Великобритания, предаде БНР.

Проучванията обаче показват, че мнозинството жители на Северна Ирландия предпочитат да останат в пределите на Великобритания.