Бившата журналистка Елена Йончева, сега кандидат-депутат на БСП, е взимала държавни пари за репортажите си. Това заяви пред Клуб Z Александър Методиев, продуцент, с който тя е работила в един филм и няколко предавания през 1994-95 г. 

Бойко Борисов обвини Йончева, че държавата е платила над 2 млн. лв. за репортерстването ѝ, заложени в бюджета от тогавашния премиер Сергей Станишев, с когото Йончева съжителства тогава, но платени по-късно от правителството от ГЕРБ. Тя заяви, че не е взимала пари от БНТ и че ще съди Борисов.

"Аз мога да кажа, че Елена Йончева е взимала държавни пари. Това ме подразни много, като каза, че не е взимала държавни пари. Тя е взимала, но индиректно", обясни Методиев.

Александър Методиев е бил съдружник с инж. Иван Ковачев в продуцентската фирма "Радиовижън" в периода 93-95-та година. Йончева получавала от тях допълнителни пари към тогавашната си заплата в БНТ.

"Схемата беше такава - БНТ ни даваше безплатно рекламно време, което ние продавахме, а ние плащахме на екипа на Елена Йончева, като осигурявахме техника, осигурявахме транспортни разходи, командировъчни, и така нататък."

В това няма нищо незаконно, уточни продуцентът, като отбеляза:

"Да си призная честно, измислих го аз. Направихме един филм, което беше началото на тази схема, на Джамбазов, един режисьор, който почина. "Гилотина за еднократна употреба" или нещо подобно се казваше."

Филмът бил последван от четири предавания - "Вашата Ани", "Ориент експрес", "Репортер", и "Улицата".

"Всеки може да ги види в телевизията, нищо тайно не сме правили, аз съм правил отчети на телевизията, на базата та отчетите ни дават рекламно време", обясни Методиев, описвайки начина на плащане.

Той призна, че не помни точно какъв е бил личният хонорар за Йончева, но за предаване получавали тогава 10 000 долара, 90% отивали като бюджет за телевизионерката. В телевизията трябвало да има протоколи и да се пазят отчетите, които той бил правел.

"Имах една среща с покойния Хачо Бояджиев (директор на БНТ тогава), който ни направи с моя съдружник страхотен скандал, че толкова малко пари ѝ плащаме на г-жа Йончева, и нареди да ѝ дадем допълнително 40 000 лв, ние веднага ги изплатихме, разбира се. Естествено, си ги получихме след това от телевизията", разказа още продуцентът.

По въпроса за "милионите", споменати от Борисов, Методиев заяви, че не е възможно да е взела толкова за година, но подчерта:

"За тези милиони първо нямам информация, второ - нямам компетенции. Не се занимавам с политика. Възмутих се от некоректността на един смятан от мен за честен човек."

"В спора между журналистката и кандидат-депутатка на БСП Елена Йончева и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов има важни подробности, които обаче са класифицирана информация". Това каза по-рано тази сутрин бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Клуб Z потърси Елена Йончева за коментар. Тя заяви, че не познава "въобще този човек" и всичко, което той говори, не отговаря на истината.