Родители, въоръжете се с търпение. Ако оцелеете през дългите нощи без сън, капризите на 2-годишните и безпричинната ярост на тийнейджърите, може би ще бъдете възнаградени с по-дълъг живот в сравнение с познатите си, които нямат деца. Това показват изводите от изследване, цитирано от АФП. Като по-печелившите са бащите, чийто живот се удължава повече, показва проучване, публикувано в сп. Journal of Epidemiology & Community Health. Особено в сила е това при бащите в зряла възраст.

 "При 60-годишните разликата в продължителността на живота може да нарасне с 2 години между хората, които имат и които нямат деца", е едно от заключенията на екипа.

Изследователите проследяват продължителността на живота при мъже и жени, родени между 1911 и 1925 г. - над 1,4 млн. души в Швеция. Те събират и данни дали участниците са женени и дали имат деца.

Мъжете и жените с поне едно дете имат по-малък риск от умиране в сравнение с бездетните, твърди изследването.

При 80-годишните мъжете с деца имат продължителност на живота от още 7 години и 8 месеца в сравнение със 7 години за бездетните.

Жените на 80 години с деца ги очакват още 9 години и 6 месеца живот, бездетните - 8 години и 11 месеца.

Изследването само посочва корелация и не може да  изведе заключението дали децата са причината за по-дългия живот, признават учените.

Но те теоретизират, че родителите могат да се възползват от социалната и финансовата подкрепа на децата си. Друго предположение е, че бездетните живеят по-нездравословно, отколкото хората с деца. 

Проучването не потвърждава предишни данни, че да имаш дъщеря е по-плодотворно за увеличаването на продължителността на живота.

Все по-малко хора имат деца в Швеция.