Руската православна задгранична църква (РПЗЦ) поиска тялото на бившия съветски лидер Владимир Ленин да бъде премахнато от Червения площад. Това е направено с писмо, изпратено до РПЦ-МП и правителството на страната, и е във връзка със 100-годишнината от Октомврийската революция, съобщи "Добротолюбие". 

С благословението на първойерарха на РПЦЗ митрополит Иларион посланието е било прочетено в неделя във всички енории на църквата в САЩ.

"Един от символите на примирението на руския народ с Господ ще бъде освобождението на Червения площад от останките на основния и главен гонител и мъчител на XX в., се казва в документа.

Руската православна задгранична църква смята също така, че трябва да бъде направен списък на имената на градовете, регионите, улиците  и пр., които "все още са лишени от историческите си имена".

Йерарсите на РПЗЦ призовават още руското общество да осмисли своята история и да разбере причините, поради които Русия са я застигнали тежките изпитания от началото на XX в.

РПЗЦ е автономна православна екзархия под юрисдикцията на Руската православна църква. След октомврийския преврат през 1917 г. и гражданската война в Русия единната РПЦ се оказва разделена административно – отначало от фронтовата линия, а след това от границите на СССР - на две части: църква, намираща се в отечеството, и църква зад граница.

От самото си начало РПЦЗ е силно политизирана с антикомунистическа насоченост. Първоначално тя признава върховната власт на московския патриарх Тихон, но след смъртта му скъсва всякакви връзки с Москва. След Втората световна война седалището на РПЦЗ се премества в Джорданвил, Америка. Сред най-известните актове на Задграничната църква е канонизацията на убития от болшевиките цар Николай II и неговото семейство.