БЕРЛИН

Досегашният председател на Европейския парламент Мартин Шулц отпада от разпределението на постовете в Европейската комисия.

Канцлерът Ангела Меркел се споразумя с коалиционните си партньори социалдемократите, че немският комисар ще остане християндемократ.

В замяна дясноцентристите на Меркел в Европейската народна партия (ЕНП) ще гласуват за това социалдемократът Шулц да остане на досегашния си пост на председател на Европейския парламент, съобщи Меркел. 

Немските социалдемократи пък са се съгласили тя да номинира най-вероятно досегашния германски комисар Гюнтер Йотингер за още един мандат. Решението за Йотингер, който отговаря за енергетиката в досегашната комисия, не е окончателно. Ако бъде номиниран и одобрен, това не означава, че непременно ще запази и досегашния си ресор.

Меркел направи съобщението на съвместна пресконференция с естонския министър-председател Таави Ройвас в Берлин. Тя посочи, че ще се бори държавните и правителствените ръководители на ЕС, които се събират в Ипър и в Брюксел в края на другата седмица, да номинират Жан-Клод Юнкер, бивш премиер на Люксембург и председател на страните от еврозоната, за шеф на следващата Европейска комисия въпреки съпротивата на Великобритания.

"Очевидно няма да постигнем единодушно решение за това", каза Меркел. "Но искаме да работим в европейски дух, което означава да обърнем внимание на гласа на Великобритания, особено... на програмата за бъдещата работа на Комисията", допълни тя. 

"За да предотвратя спекулации, смятам, че Гюнтер Йотингер си върши много добре работата, но са необходими още обсъждания", каза още Меркел.

Немското издание на интернет платформата за европейска политика "Юрактив" допусна, че кандидатка за немското място в Еврокомисията може да е също министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен. 

"Ако социалистическата група в Европейския парламент номинира Мартин Шулц за негов председател, германската част от Европейската народна партия – мога да говоря само от тяхно име като техен партиен лидер – ще подкрепят Шулц за този пост", посочи германският канцлер.

Лидерът на немските социалдемократи Зигмар Габриел, който е вицеканцлер, искаше по-рано Меркел да номинира Шулц за зам.-председател на Комисията. Същото условие постави и социалистическата група в Европейския парламент, за да подкрепи кандидата на ЕНП Юнкер.

"Изборът на Жан-Клод Юнкер за председател на Комисията и изборът на Шулц зависят един от друг", каза Габриел пред онлайн изданието на списание "Шпигел".
 
Сега групата на Социалистите и демократите (СиД) в новия Европейски парламент, която Шулц оглавява от 18 юни, трябва да кажат готови ли са да го кандидатират отново за председател на парламента. Те го упълномощиха да преговаря с другите партии за условията, при които СиД биха подкрепили Юнкер. 

Юнкер и Шулц бяха кандидати на ЕНП и СиД за председател на Еврокомисията на европейските избори на 22-25 май т.г. Партиите се споразумяха, че ще застанат зад този кандидат, чиято партия получи повече места. Това е Юнкер и той се опитва да събере мнозинства в своя полза между държавните и правителствените ръководители в Европейския съвет, които трябва да го номинират и Европейския парламент, който трябва да го одобри. 

Британският премиер Дейвид Камерън е против целия процес, който той смята за нелегитимен според договора на ЕС.

Последният постановява, че, номинирайки шеф на Комисията, националните лидери трябва да "вземат под внимание" резултатите от евроизборите. Това обаче не ги задължава да посочат някого от кандидатите, които парламентарните партии издигнаха по своя инициатива. Камерън смята ветерана на европейската политика Юнкер за "човек от миналото" отговорен за недъзите на еврото проличали през кризата.