Ad Config - Website header

 

Article_top

Терминът "турско робство" не се използва от нито един уважаващ себе си професионален историк. Империята е османска, а не турска. Има достатъчно много исторически извори, според които българите, макар да са нямали собствена държава, макар да са били дискриминирани на религиозна основа, не са били роби.

Въпросът защо този термин се е наложил в българското обществено съзнание обаче е много интересен. Краткият му отговор е: най-вече заради преживяното от предците ни в последния от петте века османска власт.

Още по-интересен е въпросът дали причините за възникването и налагането на "турското робство" не съществуват до голяма степен и днес. Краткият му отговор е да. И тогава, и сега българите като цяло са имали европейско самосъзнание и самочувствие, но са принудени да живеят в азиатска деспотия. Сега всъщност е евроазиатска.

Последният от петте века, в които сме били османска провинция, е наистина страшен за българското население. И според експерти именно заради преживяното тогава в историческата ни памет се е загнездило усещането за робство.

От 70-те години на XVIII в. до първото десетилетие на XIX в. е периодът на кърджалийството. Кърджалиите са разбойници, много от тях бивши военни, които подлагат многократно на масов грабеж селата и малките беззащитни градове. Кърджалийството е сериозен белег за упадък на централната власт. Но тя се бори с това явление, като дори българското население получава разрешение да се въоръжи срещу кърджалиите - право, което преди това българите не са имали, с изключение на някои привилегировани групи.

През 60-те години на XIX в. в българските земи се заселват черкези от Кавказ. Османската власт полага усилия да ги направи порядъчни стопани, като им отпуска земя за обработване. Българите са задължени да им построят жилища и да им дадат добитък. Въпреки това черкезите се занимават с кражби и насилия, с които централната власт също не успява да се справи. Черкезките нападения са сред най-важните причини за Априлското въстание. Един от основните изводи на Иван Хаджийски в "Психология на Априлското въстание" е, че бунтът е най-силен именно там, където е имало най-много черкезки злодеяния. Черкезите имат и основна роля в кървавото потушаване на въстанието.

Същевременно империята прави опити да се реформира и европеизира. През 1838 г. е издаден т. нар. Гюлхански хатишериф. Той постановява равноправие на всички поданици на империята независимо от тяхната националност и вероизповедание. Гарантират се неприкосновеността на живота, честта и имуществото, дава се право на съдебен процес въз основата на закона и т.н. Хатишерифът е потвърден от Хатихумаюна, издаден през 1856 г., който в общи линии постановява същото.

Тези два документа обаче си остават лист хартия.

"Вие издадохте Хатишерифа и не го изпълнихте, издадохте Хатихумаюна и него не изпълнихте, обещахте правдини на християните и тях не дадохте. Мислите си, че все с лъжа ще я карате! Европа се насити на лъжите ви и вече не ви вярва. Вашата се свърши вече. Европа, както казах, ще ви изпъди оттука."

Това казва воеводата Цанко Дюстабанов пред турския съд малко преди да бъде осъден на смърт през 1876 г.

Накратко - през последния от петте века централната власт в османската империя е слаба и не може да поддържа реда и спокойствието. В провинциите, особено в по-малките градове и села, населението живее в постоянен ужас от кърджалии, черкези и всякакви други разбойници. В по-големите градове има много българи, които са се замогнали, видели са свят и са далеч по-образовани от турците. На които обаче трябва да правят теманета, защото те са управляващата класа само и единствено заради религията си. Тези българи са залъгвани с Хатишерифа и Хатихумаюна, че ще бъдат наистина равнопоставени в империята, което така и не се случва.

Аналозите между тогавашната ситуация и сегашната се набиват на очи. В селата битовата престъпност е сериозен бич за хората. Вярно, тя не може да се сравнява с кърджалийските и черкезките погроми, но все пак нейните размери са недопустими за XXI в. в държава членка на ЕС. Телевизионните новини изобилстват от репортажи за поредния криминален акт. И това не се дължи само и единствено на професионалната нужда на медиите от лоши новини. Централната власт или не може, или не иска да се справи с този проблем.

Да не говорим, че някои местни дерибеи дори се радват на нейното благоволение, особено като дойде време за избори. Приликите между регионалните мутри и едновремешните аги, паши и бейове са просто очеизваждащи. Приличат си и по отношението на османската власт през XIX и на българската власт през XXI в. към тези хора. И тогава, и сега централната власт или не може, или не иска да се справи с тях.

И днес в България силните на деня обикновено са не онези, които са най-подходящи. А тези, които по един или друг начин са успели да извоюват за себе си привилегията да бъдат част от т.нар. елит - било местен, било национален. Днес принадлежността към някоя от партиите, най-вече към трите най-големи - ГЕРБ, БСП и ДПС  - е най-важното условие за лично развитие. В рамките на тези партии в повечето случаи пробиват не най-способните, а най-лоялните на началника. Така както през  XIX в. е трябвало да носиш фес, за да имаш кариера. Още по-лошо е, че в момента е трудно, почти невъзможно, да имаш успешен бизнес, без да си близък до партийната върхушка, в която влизат новите паши, аги и бейове.

И като стана дума за бизнес, днес правенето на такъв у нас е съпроводено с хиляди пречки на административно ниво - било заради корумпираност, било заради некадърност, било заради лошо законодателство. Така както през XIX в. черкезите са застрашавали търговията, нападайки керваните по несигурните пътища на империята. Вярно, черкезите често са убивали търговците, докато сега администрацията убива само предприемчивостта.

Днес формално имаме конституция, която гарантира, че всички са равни пред закона. За 27 години преход обаче няма нито един осъден висш политик или мастит бизнесмен, въпреки че имената на мнозина от тях се свързват с огромни безобразия. Те продължават да тънат в лукс и разкош на фона на всеобща, в много случаи въпиюща, бедност. Държавното обвинение се задвижва срещу някой от този калибър само ако той стане неудобен на олигархическата върхушка. И то се задвижва не за да го осъди според закона, а за да го сплаши според мутренските неписани правила. 

Имаме Изборен кодекс, който гарантира, че суверенът, т. е. народът избира своите управници. На практика обаче суверенът е принуден да гласува това, което му е спуснато от партийни централи със задкулисни началници.

Ситуацията много напомня Хатишерифа и Хатихумаюна - на книга едно, на практика друго. Всъщност по отношение на недостатъците на политическата система и избирателната в частност хората вече се произнесоха на референдум, при това масово и внушително. Но като се има предвид нежеланието - къде по-скрито, къде по-явно - на всички български партии да се съобразят с това произнасяне, борбата тепърва предстои. Няма лошо, че тази борба се води от чалгаджията Слави Трифонов. И през "турското робство" мнозина легендарни хайдути, допринесли за българската свобода, са започнали "кариерата си" като най-обикновени разбойници. Важен е крайният резултат, останалото са само жълтения или поука в зависимост от това кой какво търси.

Тази неособено цветуща ситуация на държавно ниво контрастрира силно с обществените настроения у нас. До голяма степен днес ние живеем в наследството, оставено ни от "съветското робство". При което нямахме право на частна собственост. Нямахме право дори да пътуваме, каквито права нашите предци под "турско робство" са имали. За 27 години демокрация обаче, 10 от които в ЕС, очите на българите вече са достатъчно широко отворени. По-голямата част от хората са наясно с разликите между България и истинските демокрации, защото са ги виждали с очите си. А немалка част са достатъчно добре образовани, за да са наясно и с причините, поради които общественото ни развитие - политическо, социално-икономическо, културно - върви с мъчително бавни темпове. Появиха се и политици, които съумяха да дефинират проблема и да посочат неговите решения.

И днес на мнозина българи им се налага да правят "теманета" на управници, които в лично качество не заслужават дори поглед. А гражданските права много често зависят повече от благоволението на един или друг властимащ, отколкото от гаранциите, давани от закона.

Как е завършил последният от петте века "турско робство" е известно - с Априлското въстание, след което Европа, точно според думите на Дюстабанов, е изпъдила османлиите посредством Руско-турската война. Как ще завърши постсоциалистическото ни "робство" засега можем да гадаем. Едно е сигурно - тази ситуация не може да продължава вечно. Усещането за "робство", от което олигархията не желае да освободи обществото, е основната причина за продължаващата политическа криза, която няма да свърши с предстоящите избори независимо от резултата им. Напротив - най-вероятно тя ще продължи доста дълго време, а е възможно да има и сериозни обществени катаклизми.

 

Терминът "турско робство" не се използва от нито един уважаващ себе си професионален историк. Империята е османска, а не турска. Има достатъчно много исторически извори, според които българите, макар да са нямали собствена държава, макар да са били дискриминирани на религиозна основа, не са били роби.

Въпросът защо този термин се е наложил в българското обществено съзнание обаче е много интересен. Краткият му отговор е: най-вече заради преживяното от предците ни в последния от петте века османска власт.

Още по-интересен е въпросът дали причините за възникването и налагането на "турското робство" не съществуват до голяма степен и днес. Краткият му отговор е да. И тогава, и сега българите като цяло са имали европейско самосъзнание и самочувствие, но са принудени да живеят в азиатска деспотия. Сега всъщност е евроазиатска.

Последният от петте века, в които сме били османска провинция, е наистина страшен за българското население. И според експерти именно заради преживяното тогава в историческата ни памет се е загнездило усещането за робство.

От 70-те години на XVIII в. до първото десетилетие на XIX в. е периодът на кърджалийството. Кърджалиите са разбойници, много от тях бивши военни, които подлагат многократно на масов грабеж селата и малките беззащитни градове. Кърджалийството е сериозен белег за упадък на централната власт. Но тя се бори с това явление, като дори българското население получава разрешение да се въоръжи срещу кърджалиите - право, което преди това българите не са имали, с изключение на някои привилегировани групи.

През 60-те години на XIX в. в българските земи се заселват черкези от Кавказ. Османската власт полага усилия да ги направи порядъчни стопани, като им отпуска земя за обработване. Българите са задължени да им построят жилища и да им дадат добитък. Въпреки това черкезите се занимават с кражби и насилия, с които централната власт също не успява да се справи. Черкезките нападения са сред най-важните причини за Априлското въстание. Един от основните изводи на Иван Хаджийски в "Психология на Априлското въстание" е, че бунтът е най-силен именно там, където е имало най-много черкезки злодеяния. Черкезите имат и основна роля в кървавото потушаване на въстанието.

Същевременно империята прави опити да се реформира и европеизира. През 1838 г. е издаден т. нар. Гюлхански хатишериф. Той постановява равноправие на всички поданици на империята независимо от тяхната националност и вероизповедание. Гарантират се неприкосновеността на живота, честта и имуществото, дава се право на съдебен процес въз основата на закона и т.н. Хатишерифът е потвърден от Хатихумаюна, издаден през 1856 г., който в общи линии постановява същото.

Тези два документа обаче си остават лист хартия.

"Вие издадохте Хатишерифа и не го изпълнихте, издадохте Хатихумаюна и него не изпълнихте, обещахте правдини на християните и тях не дадохте. Мислите си, че все с лъжа ще я карате! Европа се насити на лъжите ви и вече не ви вярва. Вашата се свърши вече. Европа, както казах, ще ви изпъди оттука."

Това казва воеводата Цанко Дюстабанов пред турския съд малко преди да бъде осъден на смърт през 1876 г.

Накратко - през последния от петте века централната власт в османската империя е слаба и не може да поддържа реда и спокойствието. В провинциите, особено в по-малките градове и села, населението живее в постоянен ужас от кърджалии, черкези и всякакви други разбойници. В по-големите градове има много българи, които са се замогнали, видели са свят и са далеч по-образовани от турците. На които обаче трябва да правят теманета, защото те са управляващата класа само и единствено заради религията си. Тези българи са залъгвани с Хатишерифа и Хатихумаюна, че ще бъдат наистина равнопоставени в империята, което така и не се случва.

Аналозите между тогавашната ситуация и сегашната се набиват на очи. В селата битовата престъпност е сериозен бич за хората. Вярно, тя не може да се сравнява с кърджалийските и черкезките погроми, но все пак нейните размери са недопустими за XXI в. в държава членка на ЕС. Телевизионните новини изобилстват от репортажи за поредния криминален акт. И това не се дължи само и единствено на професионалната нужда на медиите от лоши новини. Централната власт или не може, или не иска да се справи с този проблем.

Да не говорим, че някои местни дерибеи дори се радват на нейното благоволение, особено като дойде време за избори. Приликите между регионалните мутри и едновремешните аги, паши и бейове са просто очеизваждащи. Приличат си и по отношението на османската власт през XIX и на българската власт през XXI в. към тези хора. И тогава, и сега централната власт или не може, или не иска да се справи с тях.

И днес в България силните на деня обикновено са не онези, които са най-подходящи. А тези, които по един или друг начин са успели да извоюват за себе си привилегията да бъдат част от т.нар. елит - било местен, било национален. Днес принадлежността към някоя от партиите, най-вече към трите най-големи - ГЕРБ, БСП и ДПС  - е най-важното условие за лично развитие. В рамките на тези партии в повечето случаи пробиват не най-способните, а най-лоялните на началника. Така както през  XIX в. е трябвало да носиш фес, за да имаш кариера. Още по-лошо е, че в момента е трудно, почти невъзможно, да имаш успешен бизнес, без да си близък до партийната върхушка, в която влизат новите паши, аги и бейове.

И като стана дума за бизнес, днес правенето на такъв у нас е съпроводено с хиляди пречки на административно ниво - било заради корумпираност, било заради некадърност, било заради лошо законодателство. Така както през XIX в. черкезите са застрашавали търговията, нападайки керваните по несигурните пътища на империята. Вярно, черкезите често са убивали търговците, докато сега администрацията убива само предприемчивостта.

Днес формално имаме конституция, която гарантира, че всички са равни пред закона. За 27 години преход обаче няма нито един осъден висш политик или мастит бизнесмен, въпреки че имената на мнозина от тях се свързват с огромни безобразия. Те продължават да тънат в лукс и разкош на фона на всеобща, в много случаи въпиюща, бедност. Държавното обвинение се задвижва срещу някой от този калибър само ако той стане неудобен на олигархическата върхушка. И то се задвижва не за да го осъди според закона, а за да го сплаши според мутренските неписани правила. 

Имаме Изборен кодекс, който гарантира, че суверенът, т. е. народът избира своите управници. На практика обаче суверенът е принуден да гласува това, което му е спуснато от партийни централи със задкулисни началници.

Ситуацията много напомня Хатишерифа и Хатихумаюна - на книга едно, на практика друго. Всъщност по отношение на недостатъците на политическата система и избирателната в частност хората вече се произнесоха на референдум, при това масово и внушително. Но като се има предвид нежеланието - къде по-скрито, къде по-явно - на всички български партии да се съобразят с това произнасяне, борбата тепърва предстои. Няма лошо, че тази борба се води от чалгаджията Слави Трифонов. И през "турското робство" мнозина легендарни хайдути, допринесли за българската свобода, са започнали "кариерата си" като най-обикновени разбойници. Важен е крайният резултат, останалото са само жълтения или поука в зависимост от това кой какво търси.

Тази неособено цветуща ситуация на държавно ниво контрастрира силно с обществените настроения у нас. До голяма степен днес ние живеем в наследството, оставено ни от "съветското робство". При което нямахме право на частна собственост. Нямахме право дори да пътуваме, каквито права нашите предци под "турско робство" са имали. За 27 години демокрация обаче, 10 от които в ЕС, очите на българите вече са достатъчно широко отворени. По-голямата част от хората са наясно с разликите между България и истинските демокрации, защото са ги виждали с очите си. А немалка част са достатъчно добре образовани, за да са наясно и с причините, поради които общественото ни развитие - политическо, социално-икономическо, културно - върви с мъчително бавни темпове. Появиха се и политици, които съумяха да дефинират проблема и да посочат неговите решения.

И днес на мнозина българи им се налага да правят "теманета" на управници, които в лично качество не заслужават дори поглед. А гражданските права много често зависят повече от благоволението на един или друг властимащ, отколкото от гаранциите, давани от закона.

Как е завършил последният от петте века "турско робство" е известно - с Априлското въстание, след което Европа, точно според думите на Дюстабанов, е изпъдила османлиите посредством Руско-турската война. Как ще завърши постсоциалистическото ни "робство" засега можем да гадаем. Едно е сигурно - тази ситуация не може да продължава вечно. Усещането за "робство", от което олигархията не желае да освободи обществото, е основната причина за продължаващата политическа криза, която няма да свърши с предстоящите избори независимо от резултата им. Напротив - най-вероятно тя ще продължи доста дълго време, а е възможно да има и сериозни обществени катаклизми.

Коментари

Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Поздрави за автора

Аналогията е безспорна.
Svetoslav Pavlov's picture
Svetoslav Pavlov
Svetoslav Pavlov

Браво

Аналогията с от преди век и половина е ок, но реално такава е била ситуацията в България и през последните 70 години. За нещастие, подобна "схема" е дълбоко залегнала в народопсихологията ни и повечето хора са твърде ок с нея.
Кой ни бие по ръцете да избираме такива политици ? Нима няма нито един, който да става ? Има, но ние безропотно си избираме бивши ДС кадри, откровени мутри, крадци, престъпници. Както и абсолютно доброволно бутаме по 20лв на полицая, и после се вайкаме, как така има корупция.
BigBonusWes BigBonusWes's picture
BigBonusWes Big...
BigBonusWes

Get NoW your $1500 Bonus - takemoney.pro [mnj]

Get NoW your $1500 Bonus -> http://takemoney.pro

Вопрос по поводу отпуска

Предлагаю обсудить, кто где будет проводить лето? Или уже провел?
На море, на даче,или еще кто как.Я то все лето работаю, увы:((
<a href=http://stoservice.com.ua>Оборудование для СТО, Автосервиса</a>
usebetoziku usebetoziku's picture
usebetoziku use...
usebetoziku

Beware substitutions cardinal complaining nightly reduced?

http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
ozayvazosad ozayvazosad's picture
ozayvazosad oza...
ozayvazosad

Ultrasound post-traumatic worms, area aids.

http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

The recurrent, scintigraphy tertiary old, tolerability.

http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
Vesselin Levin's picture
Vesselin Levin
Новият

Новият

Това и малките деца го знаят, но хайде, зарежете клавиатурите и да смачкаме кърлежите! Да, ама не! До тук сме с революцията, ако може някой друг да ни свърши работата! Срам!!!
Davedeneirm Davedeneirm's picture
Davedeneirm Dav...
Davedeneirm

Нужен совет.

Можно поподробней?
П.С.
<a href=https://cashbuzz.ru/>купить полис осаго в Мытищи</a>

Нужен совет.

Можно поподробней?
П.С.
Прошёл недавно <a href=http://mrt-rus.info/>мрт химки цены</a> приемлимые.
ValeriaGoodDrync ValeriaGoodDrync's picture
ValeriaGoodDryn...
ValeriaGoodDrync

А это небезопасно, заговор на похудение

Допустимо мои изыскания помогут вам разобраться с тезисами работы карт Таро и оракула Ленорман, чай лучшие предсказания получаются при понимании конструкции работы своего инструмента. Карты Таро в подлинный момент считаются самым мистичным и запутанным инструментом для предсказания, но в основном, каждая та мистика, которой овеяна практика с Таро - лишь суеверия. [url=http://worldtaro.com/zagovor-na-pohudenie/]Ритуал на похудение[/url] - сейчас глядите, в какую сторону лежит нос валенка, оттуда и придет ваш суженый. Не необходимо платить деньги и ходить к кудесникам, в ваших силах независимо сделать такой заговор мощным и действенным. Если вы убираете порчу с себя, то, при наличии облака отрицательной энергии вокруг Вас, соль начнет чернеть, нехорошо пахнуть и трещать. Встречаются также и твердо иные комплекты гадальных карт, подросшие из иных традиций. Наверх Является ли применение Таро демоническим, магическим, запретным действием? Весь человек владеет личным комплектом убеждений, многие владеют надеждой, многие принадлежат к той либо другой конфессии. Если нет, то сделайте это дома, там, где непрерывно проживаете и еще жгучим принесите хлеб в комнату - [url=http://worldtaro.com/]гадалка в москве онлайн[/url]. Его дозволено получить с подмогой примитивных заговоров. Развивайте ее и прислушивайтесь к ней. Гадание на воске Для этого вида гадания вам потребуются свечные огарки и тазик с водой. В нумерологии это число везения, в Фен-шуе - триумфа. [url=http://worldtaro.com/]Гадалка в москве онлайн[/url] - все это так, но главно другое. Поменьше думайте о задачах! Это притягивает к вам отрицательную энергию. При этом, весь кудесник адаптирует теснее готовые ритуалы под себя - [url=http://worldtaro.com/venets-bezbrachiya/]что такое венец безбрачия[/url]. Здесь же дозволено сделать примечание, что карты не являются живыми, не могут обижаться либо не хотеть разговаривать [url=http://www.usmlesource.com/usmle_forum/index.php?action=profile;u=1315930 ]здесь[/url]. Кольцо - свадьба будет дюже скоро. Это гораздо усилит Вашу надежду в лучшее.
ValeriaGoodDrync ValeriaGoodDrync's picture
ValeriaGoodDryn...
ValeriaGoodDrync

Тополя, снять порчу в москве

Дальше всматривайтесь в это кольцо. Не больше. [url=http://worldtaro.com/privlechenie-deneg/]Привлечение денег магическим способом[/url] - я ему пища, я и вода. Так и я, Божья невольника (имя), Накидываю свой хомут тому, Кто дорог сердечку моему. Почувствуйте его внутри себя. Все равно, значения карт, на самом деле, определяете Вы сами, а не автор. Малый оракул Ленорман состоит из 36 карт. Но, как оказалось, это классный знак! Значит, нить отвела от меня сглаз - [url=http://worldtaro.com/]гадалка онлайн[/url]. Аминь. Она охраняет жену, супруга и детей от всех невзгод. Опытные симоронцы советуют тем, у кого не дюже мощно развито воображение (кто не может представить себя птицей, летящей в небе), танцевать. Довольно подлинно хотеть чего-то, и это верно случиться. [url=http://worldtaro.com/]Гадалка онлайн[/url] - один из монахов монастыря в совершил солидную ошибку, и судить его братья позвали самого умного затворника.умный затворник не хотел приходить, но братья были такими напористыми, что он согласился. Дальше мысленно задайте волнующий вас вопрос и укажите номер страницы и сроки (сверху либо снизу). [url=http://worldtaro.com/gadanie-dlya-pary-piramida-vlyublenny/]Гадание пирамида влюбленных[/url] - стоит подметить, что терапевты альтернативной медицины зачастую обладают умениями сразу по нескольким направлениям. Мери Грир в «Полной книге опрокинутых карт Таро» предлагает двенадцать допустимых подходов к их истолкованию: - То, что заблокировано либо чему противятся [url=http://www.climbing.org/member.php?u=36034 ]здесь[/url]. В жизни всякой семьи случаются непредсказуемые сложности, неприятности, но не надобно паниковать. они умеют и супруга на свою сторону расположить, со свекровью договориться.
ValeriaGoodDrync ValeriaGoodDrync's picture
ValeriaGoodDryn...
ValeriaGoodDrync

Лечение алкоголизма нетрадиционными методами, советы

Самыми вещими являются ночи с 31 декабря по 13 января либо с 5 по 18 января. Ну и состояние любви, без этого никак Таро для меня Таро для меня Ну и наконец, Таро - это легко дюже прекрасно. [url=http://worldtaro.com/zagovor-na-pohudenie/]Ритуал на похудение[/url] - правда для городской местности данный вид гадания не подходит. Наверх Где дозволено приобрести карты Таро в Армении ? Я буду тут писать про все места, где мне попались в продаже карты Таро. На что, как вам кажется, схоже изображение из воска? Значение фигур: Деревья - если ветви направлены вверх, то ожидайте скорых счастливых известий. Карты - это инструмент работы над собой. [url=http://worldtaro.com/venets-bezbrachiya/]Что такое печать одиночества[/url] - в этом, как в любом искусстве, самое значимое - это воодушевление. Такой метод не всякому подойдет из-за большого расстояния, которое порой нужно одолеть, но все же, если есть такая вероятность, то отличнее все-таки поклониться святыням и попросить благословения в деле исцеления души и тела. • Ясновидение. Что с землицы пришло - в землю и ушло. Все это нужно связать в крепкий узелок и отнести в полночь на перекресток дорог. [url=http://worldtaro.com/venets-bezbrachiya/]Снятие печати одиночества[/url] - ключ. В конце оставим вас с фактом: многие обширно распространённые заболевания поддаются лечению без использования антибиотиков и лекарств, вызывающих серьёзные побочные результаты. Позже чего вновь открывается дневник, куда это все записывается - [url=http://worldtaro.com/gadanie-dlya-pary-piramida-vlyublenny/]пирамида влюбленных[/url]. К тому же, получить информацию немного, необходимо еще уметь ее расшифровать и рассказать [url=http://zerkalokryma.ru/specialproject/russkij_krym/vasilij_prorok/ ]здесь[/url]. Так, всякий новейший жилец в этой квартире будет подвергаться действию колдовского проклятья. Появляется вопрос: допустимо ли защитится от ее воздействия? Разумеется, обезопасить себя дозволено, для этого стоит обзавестись мощным руническим талисманом, но результат будет только если он сделан намеренно для Вас, а не был куплен в магазине.
anamaji anamaji's picture
anamaji anamaji
anamaji

A retirement history, tangential omentum.

http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

заказать продвижение интернет магазина

заказать продвижение интернет ресурса логин скайпа pokras77777

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Одобрявате ли предстоящата визита на Румен Радев в Русия?