Работодателите имат право да забранят на служителите си да носят мюсюлмански забрадки и други религиозни, политически или философски символи, предаде Ройтерс.

Подобно вътрешно правилно в компанията не е дискриминация. Това гласи решение на Европейския съд в Люксембург, или Съда на ЕС, огласено днес.

Дискриминация е обаче, ако работодателят уволни или накаже служител заради оплакване от клиент по този повод.

Решението на магистратите засяга е свързано с две дела. Едното е заведено в Белгия от Самира Ахбита, наета като рецепционистка от компанията G4S и уволнена, след като започнала да покрива главата си. Другото е във Франция и е заведено от Асма Багнауи, уволнена, след като клиент се е оплакал от облеклото й.

Съдът реши, че волята на работодателя да се покаже неутрален пред клиентите си както от обществения, така и от частния сектор, е законна цел, особено когато са засегнати само работниците, които имат контакти с клиентите. За Съда този стремеж е израз на свободата на стопанска инициатива. В решението е записано, че забраната за носене по видим начин на символи на политически, философски или религиозни убеждения, може да осигури правилното прилагане на политика на неутралитет, ако тази политика действително се прилага последователно и постоянно.