Представители на ГЕРБ поздравиха президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков за това, че са приели с "мълчаливо съгласие" удължаването на санкциите срещу Русия. Вчера ЕС удължи с още 6 месеца, до 15 септември 2017 г., действието на индивидуалните санкции срещу граждани и фирми в Русия и Украйна.

"Българското правителство е приело с мълчаливо съгласие това решение, за което искаме да поздравим президента Радев и служебния премиер Герджиков, че са продължили политиката на нашето правителство. По този начин България е препотвърдила участието си и солидарността си в рамките на Европа".

Това каза Тома Биков, съветник в Министерския съвет в кабинета „Борисов 2“ и четвърти в листата на ГЕРБ в 24 МИР - София.

Биков допълни, че единствената защита, която имаме в тази сложна обстановка, е членството ни в ЕС и НАТО.

"Продължаваме да бъдем обезпокоени от позицията на БСП за налагане на вето на санкциите срещу Русия в момент, в който Европа има проблем, ние като част от Европа имаме проблем", каза още Биков.

И изтъкна, че твърдата позиция в Европа означава да съчетаеш своя интерес с европейския, а не да казваш, че ще се отделиш от Европа.

"Очакваме г-жа Нинова да излезе отнякъде и да коментира санкциите срещу Русия. Надявам се да преосмислят позицията си, казвам го без чувство за ирония, да преосмислят позицията си, че ще наложат вето. Ако днес излязат и го направят, бих ги поздравил".

Това каза още Биков.