Медийният съветник на служебното правителство Иван Гарелов е бил уволнен от поста си днес, съобщиха от пресцентъра на кабинета. 

Самият той съобщи новината малко по-рано по Нова телевизия.

"Говорих със служебния министър-председател Огнян Герджиков. Той устно ме уведоми, че съм уволнен като медиен съветник. Писмено все още не съм подписал нищо. Най-вероятно утре ще получа заповедта за уволнение."

Причината - участието му в сутрешния блок на Нова телевизия днес, в който е нарушил правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания.

"Мотивите са, че съм ангажирал кабинета, защитавайки Елена Йончева в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България”. Само че аз я защитих като мой колега. Обяснено ми бе, че с изказването ми лично съм засегнал бившия министър-председател Бойко Борисов", обяснява Гарелов.

Служебният премиер Герджиков посочва, че е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на който и да било участник в предизборната кампания.

Гарелов е застанал на страната на Елена Йончева, която е кандидат за депутат от БСП и бе обвинена преди дни от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че държавата е платила над  2 млн. лв. за нея, докато е била във връзка с тогавашния премиер Сергей Станишев. Йончева отрече обвиненията и заяви, че ще даде Борисов на съд