„Да, България“ призова президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков да защитят максимално българските национални интереси при формирането на позицията си по антимонополното разследване срещу „Газпром“. Както и да обявим Европейския енергиен съюз като свой приоритет в предстоящото председателство на ЕС.

Това става ясно от отворено писмо, изпратено до Радев и Герджиков.

„Нито едно българско правителство в последните години не успя да отстои и защити българския национален интерес в преговорите за доставки на руски природен газ за България. Резултатът от това е, че руската компания “Газпром” беше оставена да бъде единственият безалтернативен доставчик за България вече 27 години - за разлика от повечето европейски страни“, се казва в писмото.

Документът завършва с призива: „Да извадим мафията от енергетиката“.

Вижте пълния текст на писмото:

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА
БЪЛГАРИЯ Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ
УВАЖАЕМИ Г-Н РАДЕВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕРДЖИКОВ,
 
Европейската комисия (ЕК) застави руската държавна компания “Газпром” рязко да подобри условията за доставки на природен газ за шест държави от Централна и Източна Европа, сред които и България.

В следващите 7 седмици, какъвто е срокът, даден от ЕК, страната ни има възможност да се произнесе по очертаващата се сделка и да извлече максимални ползи за България и българските граждани. В отсъствието на действащ парламент и неяснотата относно избор на ново правителство, “Да, България!' настоява президентът и назначеното от него правителство да предприемат незабавни действия за внимателен преглед и прознасяне по условията на отношения с "Газпром", така че да бъдат защитени българските национални интереси и интересите на българските потребители".

С оглед на това, че цените на руския природен газ за България са с 40% по-високи от тези за Германия, “Да, България!” смята, че санкцията на антимонополния орган на EК засяга както бъдещето на българската енергетика, икономика и бюджет, така и външната политика, тъй като доставките на енергосуровини се използват и като инструмент за оказване на руски политически натиск.

Ползите на членството на България в ЕС стават видни и безспорни за всички, защото по-ниските цени на енергоносителите означат по-ниски цени на всички стоки и услуги - от парното до хляба, означат икономически растеж, работни места и по-високи пенсии. Губеща ще бъде само мафията, за която газовият монопол на “Газпром” значи комисиони и влияние.

За Русия ЕС няма алтернатива като най-големият пазар на руския газ. В случай че не подобри условията за доставки и ценообразуване, компанията “Газпром” е заплашена с глоба от 10% от оборота си на европейския пазар.

Произнасянето на Европейската комисия е резултатът от продължило четири години разследване срещу “Газпром” в осем държави от Централна и Източна Европа за нарушения на европейското антитръстово законодателство и нелоялни търговски практики. Това е поредното доказателство как ЕК защитава интересите на българските граждани в контекста на принадлежността към една Общност.

Нито едно българско правителство в последните години не успя да отстои и защити българския национален интерес в преговорите за доставки на руски природен газ за България. Резултатът от това е, че руската компания “Газпром” беше оставена да бъде единственият безалтернативен доставчик за България вече 27 години - за разлика от повечето европейски страни.

В контекста на произнасянето на ЕК по антимонополното разследване срещу “Газпром”, ”Да, България!” настоява Европейският енергиен съюз, рамковата стратегия за който е изградена, да бъде сред приоритетите на българското председателство. Този ключов за Европейския съюз приоритет ще намали значително риска за държави като България, чиито правителства ги оставиха в енергиен руски плен.

Да извадим мафията от енергетиката.

“Да, България!” 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ