Руската кандидатка за „Евровизия“ няма да бъде допусната в Украйна, ако изрази публично подкрепа за анексирането на Крим, заявиха украинските власти. Така за втора поредна година напрежението между двете страни засенчва песенния конкурс, създаден с обединителна цел.

Въпреки призивите от руски депутати за бойкот на събитието, в понеделник Юлия Самойлова бе избрана да представя Русия на конкурса, който ще се проведе през май в Киев, след като Украйна спечели миналогодишното издание, съобщава британският „Телеграф“.

Юлия Самойлова, на 27 години, е пяла през 2015 г. в Крим – заради което други артисти по правило влизат в черния списък на недопусканите в Украйна.

„Ако тя се възползва от участието си, за да направи провокация, ние ще се противопоставим. Аз не изключвам, че от наша страна могат да бъдат предприети стъпки за забрана на влизането й в страната. Но се надявам, че Юлия Самойлова ще има смелостта да не се включи в опитите на Русия да провокира политически Украйна“, каза Антон Герашченко, съветник на украинския министър на вътрешните работи.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков не закъсня с отговора:

„Аз няма да се използва думата  „провокация“. Нейната кандидатура е избор на телевизионен канал и ние не виждаме нищо провокативно в него“.

Относно участието на Самойлова на концерт в Крим, Песков добави:

„Всички са били там. Почти няма артист, който да не е ходил в Крим. Но „Евровизия“ е международно състезание и приемащата страна трябва да следи за спазването на международните правила, при които се провежда то…“

Името на Юлия Самойлова бе обявено от Първи канал на руската телевизия, който избира изпълнителя в конкурса, на 12 март. По-рано певицата, диагностицирана с гръбначна амиотрофия Вердинг – Хофман, е участвала в церемонията по откриването на зимните  Паралимпийски игри в Сочи през 2014 г. В Киев тя ще изпълни песента Flame Is Burning – на английски –  и вече е критикувана в страната си, „че е избрана от мафия, която се опитва да рекламира чужда култура за сметка на Русия“. Това заяви пред сайта Лента.ру популярният в Русия певец и композитор Юрий Лоза.

Украйна получи правото да бъде домакин на състезанието, което би трябвало да бъде аполитично, след като спечели „Евровизия 2016“ в Стокхолм. Песента, която изпълни украинската певица Джамала в Швеция – „1944“ – бе спорна заради своите едва прикрити политически нюанси. Тя разказва историята на татари, депортирани от Крим от Йосиф Сталин.

Това не бе първият случай, в който отношенията между Украйна и Русия се влошават заради песенния конкурс. През 2014 г., седмици след анексирането на Крим от Русия и на фона на международно осъждане на отношението към хомосексуалните хора в страната, участниците от Русия бяха освиркани по време на полуфиналите в Копенхаген.

Площад Славейков