Смъртта на руския бизнесмен Александър Перепилични - един от разобличителите на режима на Владимир Путин, вероятно е свързана с отравяне на супа, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Това е заключението на предварителното дознание във Великобритания, завършило на 13 март. На 5 юни ще започне официалното разследване.

Перепилични умира на 44-годишна възраст през ноември 2012 г. Той внезапно пада по време на редовния си крос недалеч от дома си в Уейбридж, графство Съри.

Следствието започна през 2014 г. А през ноември 2016 г. британското правителство заяви, че по случая има конфиденциална информация, която не може да бъде разгласяване на открити съдебни заседания.

В понеделник стана ясно, че Перепилични вероятно е бил отровен със силно токсично растение, с което незабелязано за него са заменили киселеца в любимата му руска супа.

В началото патолозите смятали, че смъртта е настъпила по естествен път. При изследване през 2015 г. обаче в корема на Перепилични били открити следи от рядко химическо вещество, което може да се съдържа в отровното растение гелсемиум. То е известно с латинското название Gelsemium elegans.

Александър Перепилични е помагал на инвестиционния фонд Hermitage Capital да разследва афера с укриване на данъци в размер на 230 милиона долара, вероятно от руски държавни чиновници в сговор с престъпна банда. Същата компания наема знаменития юрист Сергей Магнитски, починал по-късно след серия побои в затвора.

На 13 март един от юристите по разследването на смъртта на Перепилични заявил, че в деня на смъртта си той вероятно е ял на обяд руска супа от киселец. И този киселец може да е бил подменен с отрова.

Според адвоката Боб Моксън Браун, представляващ интересите на застрахователната компания Legal and General, съдържанието на корема на Перепилични било "спуснато в канализацията". Но все пак бил извлечено и анализирано малко количество материал от кухината. Тогава станало ясно, че в него се съдържало подозрително съединение, съвпадащо по атомно тегло с определена растителна отрова.

На едно от предишните заседания представители на Hermitage Capital заявили, че Перепилични се е страхувал за живота си. И името и адресът на бизнесмена били открити в Москва у предполагаемия негов убиец, по народност чеченец.

Същевременно в. "Таймс" пише, че британската полиция е изпуснала ключови улики по случая. И припомня, че внезапната смърт на руския разобличител разтревожила всички, които наблюдават Кремъл.

От Скотланд ярд обаче побързали да отхвърлят версията за убийство. Това станало въпреки че малко преди смъртта си Перепилични си направил застраховка "Живот", защото се опасявал, че бил включен в мафиотски списък на нарочени за ликвидиране хора. Той сътрудничил и с швейцарски прокурори, разследвали аферата със злоупотреби от страна на руски чиновници.

На заседанието в понеделник бяха изброени предполагаемите грешки на полицията в Съри.

Следователите не обърнали внимание на заплахите, отправени по скайп от името на престъпна групировка. Те стигнали до извода, че в компютърните данни на Перепилични не е имало нищо важно. Но в съдебната зала станало ясно, че е имало заплахи. Те били на руски език.

Адвокат Моксън Браун съобщил, че бил изследван само един от двата телефона, които бизнесменът носил в момента на смъртта си. А по-голямата част от съдържанието на корема му, както и веществата, открити в храносмилателния тракт, били изхвърлени. Експертът решил, че те много приличали на киселец, а не били отровни.

Така или иначе, след два месеца и половина се очакват нови скандални разкрития. И нищо чудно да се окаже, че Александър Перепилични е убит.

Случаят "Литвиненко"

Александър Литвиненко. Снимка Уикипедия

След последните новини около смъртта на Перепилични във Великобритания започнаха да наричат неговия случай "Литвиненко-2". Медиите правят асоциация с кончината на бившия агент на руските служби Александър Литвиненко, избягал във Великобритания през 2000 г. и починал там шест години по-късно.

Според съдията Робърт Оуен, оглавяващ разследващата убийството специална британска група, няма съмнение, че Литвиненко е отровен. Това е дело на Андрей Луговой или Дмитрий Ковтун. Двамата са стари приятели на беглеца и са се срещали с него в Лондон. Според Оуен те му сипали полоний на два пъти в разстояние на две седмици.

Литвиненко е умирал в страшни мъки. Преди смъртта си той обвинил руския президент Владимир Путин, че наредил ликвидирането му.