Директорките на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и на дирекция "Българско гражданство" са освободени от служебната министърка на правосъдието Мария Павлова, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Главен комисар Гергана Георгиева, която до днес отговаряше за затворите, е уволнена заради несъвместимост с изискванията за назначаване. Поради промени в Закона за МВР, за този пост се налага минимум 5 години управленски опит. Георгиева бе назначена миналата пролет от правосъдната министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева, въпреки че законът бе променен още през 2015 г.

На мястото й временно изпълняващ длъжността е старши комисар Свилен Цветанов, досега негов заместник, а преди това пък шеф.

Дирекция "Българско гражданство" пък остава без Марияна Асенова. Причината е образувано дисциплинарно дело за изясняване на фактите и обстоятелствата за допуснати от Асенова нарушения на служебните й задължения, които са констатирани в доклади за извършена проверка от инспектората на министерството. Дисциплинарният съвет на министерството е образувал делото срещу нея.